21 tidningar till priset av en

skri_web_600Nu kan du läsa 21 tidskrifter till priset av en! Webbtjänsten Skriftly för tidskrifter i Svenskfinland lanserades under våren 2016 med 13 tidningar i paketet. Skriftly samlar i oktober 2016 21 finlandssvenska tidskrifter inom samma portal och prenumeranten får tillgång till alla för det facila priset 4,99 €/mån. Från början var tanken är att det skulle bli fler tidningar i paketet. Man är på god väg. Du kan testa gratis i en månad.

Tidningen Livet är med i försöket att få nya läsare via webben. Den tryckta tidningen har ännu sina vänner, men framtiden kommer att vara digital. Så hela tidningsvärlden kämpar med att få fram en lösning som både når fram via webben och också kan bli ekonomiskt vettig. Om Skriftly lyckas återstår att se.

Själva webbplatsen är välgjord så att den fungerar både på datorn och på mobilen utan problem. Det är lätt att navigera och läsa enligt tidskrift, tema, artikel eller genom att söka. Första intrycket är att den är bra nog för att kännas smidig och användbar på alla typer av apparater. Nästa steg skulle antagligen vara att göra en dedikerad app, men webbsidan är på telefonen ganska lik en app redan så fördelen med en app skulle kanske inte vara så stor när det gäller själva användningen.

Det som inte är så väldigt intuitivt är att hitta tidigare nummer av en särskild tidning. Om du t.ex. vill läsa äldre nummer av Livet ska du klicka först på Livet-bilden på Upptäck-sidan. Då kommer du till senaste nummer och intill pärmbilden hittar du ordet ”Livet”, som också är den länk du behöver för att hitta till tidningens portalsida där alla publicerade nummer hittas. En mer logisk länkföljd skulle vara att man på första sidan skulle kunna klicka på Livets bild och då direkt tas till portalsidan med alla utgivna nummer. Där man sedan kan klicka på önskat nummers pärlbild för att komma in i just den tidningens innehåll. Nu betonar man det senaste numret vilket gör att en besökare lätt missar alla andra nummer. Det kunde också åtgärdas enkelt utan att ändra på strukturen genom att bara lägga in en information om att ”här är länken till alla utgivna nummer”. Få se om de utvecklar användarvänligheten. När man väl upptäckt länken är det ju inte svårt, men fortfarande lite omväg till tidningens portalsida. Kunde också lösas med t.ex. en dropdown-meny på första sidan med alla tidskrifters länkar.

Du får alltså läsa ett stort urval av tidskrifternas artiklar – de bästa bitarna kan man anta. Hur stor del av den tryckta tidningens artiklar som publiceras på Skriftly är antagligen upp till producenten att avgöra. Kan säkert variera från nummer till nummer.

Bland tidskrifterna hittar du förutom Livet också Missionsstandaret, samt Marta-bladet, Skärgårdsbladet, Ny tid, Affärsmagasinet Forum, EstElle Norden m.fl.

Första intrycket är att tjänsten fungerar bra, att det finns en hel del intressant att läsa och att det är ett enkelt sätt att bekanta sig med olika tidningars innehåll. För den som är van med att läsa hela tidningen är det mera som ett mobilt komplement och ersätter åtminstone inte ännu den tryckta versionen helt och hållet. För tidningsproducenterna är portalen intressant eftersom den öppnar upp nya målgrupper som genom Skriftly får tillgång till tidskrifter som man kanske aldrig annars skulle ha läst. Det ska bli intressant att följa med hur det här lyckas.

I slutändan handlar det om att få ut pengar av användarna som dels betalar den digitala produktionen och dels ersätter de uteblivna papperstidningsläsarna. I den här modellen fördelas pengarna enligt klick-fördelning – den tidning som får mest klick på sina artiklar får också mest av kakan. Nu är det bara att hoppas att kakan blir tillräckligt stor så att det också lockar fler intressanta tidningar och gör paketet ännu mer intressant för läsaren. Man vill så gärna hoppas på en win-win situation för både producenter och konsumenter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: