FSP: Vår teologi gällande flyktingar och invandrare

IMG_0422.jpgPatrik Hellström inledde FSP Ledardagar med att tala om den unika situation som vi nu befinner oss i pga flyktingkrisen i Mellanöstern och hur den påverkar Europa och Finland. Under 2015 kom 32.000 flyktingar och i år kan det komma ännu fler.

Vår stora fråga är hur kyrkan ska respondera på den aktuella situationen. Vi ska inte i första hand ha åsikter om hur politikerna hanterar den samhälleliga sidan. Vi ska först och främst veta hur vi ska möta människorna.

Israel och främlingen

Redan Mose var en man på väg, som utvandrade och invandrade. 1 Mos 12:1-2. Abraham skulle bli till en välsignelse i det land dit han skulle bosätta sig. 3 Mos 19:9-10. Vi ska bereda oss för att ta hand om fattiga och främlingar.

2 Mos 22:21. 5 Mos 10:19. 3 Mos 19:33-34.
Främlingen som bor ibland er skall räknas som infödd hos er. Du skall älska honom som dig själv. Ni har ju själva varit främlingar i Egyptens land.

3 Mos 23:22, 3 Mos 19:18, 1 Joh 4:7
När ni bärgar skörden i ert land, skall du inte skörda intill yttersta kanten av din åker, och du skall inte heller plocka ströaxen efter din skörd. Detta skall du lämna kvar åt den fattige och åt främlingen. Jag är HERREN, er Gud.

Perspektiv på invandrares bakgrund. Tänk på Paulus, mannen som förföljde de kristna. Men som mötte Jesus. Det händer även idag. Vi möter människor från Mellanöstern som sett Jesus i drömmar och det har förändrat deras liv totalt.

Vi har sett bilder som skakat oss och många av bilderna, t.ex. pojken på stranden, har påverkat vår känsla och hållning på många sätt. Vem är då min nästa? Luk 10:25-37.

Vi som finländare ska inte heller glömma vår egen historia. Under krigsåren skickades mer än 70.000 barn till Sverige. Under svårare år har finländare flyttat till Amerika och till Sverige.

Jer 7:5-7 Makten och invandrarna. Flera av profeterna tog upp liknande orättvisor.
Nej, ändra ert liv och era gärningar, gör rätt mot varandra, sluta att förtrycka främlingen, den faderlöse och änkan.

Det kommer ibland tider när vi måste stå på människans sida och inte maktens. Det kan uppstår situationer då vi måste handla på ett sätt som uppfattas som civil olydnad.

Jesus som flykting

Matt 2:13-15 Herodes arrangerade mass-slakt på små barn, samma mordiska ande driver många människor idag. I sin Bergspredikan upprepar Jesus profeternas attityd: Allt vad ni vill att människor ska göra er, ska ni göra dem. När Jesus såg människoskarorna så förbarmar han sig över dem. Matt 9:36.

Rom 12:8 Paulus insåg att det fanns många praktiska behov i församlingen. 2 Kor 9:7.

Visionen om alla folk

”Mitt hus ska kallas ett bönehus för alla folk”. Det här var ämnet för sommarkonferensens predikan i juni i fjol. Och bara några månader senare fick vi i flera församlingar ta emot människor från folk vi aldrig mött tidigare.  Upp 7:9-17. En dag ska en stor skara av alla folk och stammar stå inför tronen. Det vi gör idag för ”alla folk” kommer att synas även då. Matt 24:4-8. Dt kommer att bli mer av det här, inte mindre. Vi har nu gått in i en ny tid och Finland kommer aldrig att återgå till det tidigare.

10-40 fönstret
80 % av världens befolkning bor här. 90% av alla fattiga. Svårt för kristen förkunnelse och verksamhet. De flesta har aldrig hört evangeliet. Om du öppet förkunnar evangelium riskerar du ditt liv. 43 av 50 värsta länderna när det gäller förföljelse finns just här. Genom de yttre händelserna som nu driver folk ut därifrån, gör att de nu kommer hit till Jakobstad, Korsnäs, Vasa, Ekenäs – ja till i stort sett alla kommuner. Där vi tänker att vi snart får lägga ner verksamheten kanske vi har en arabisktalande pastor om 10 år…

Det är bara i församlingen som etniska grupper kan stå bredvid varandra och prisa Herren. Det församlingen kan göra för en flykting och en invandrare idag är helt unikt. Gemenskap, hjälpsamhet, barmhärtighet är församlingens innersta kärna som alla kan känna sig hemma i.

Patrik Hellström är pastor och föreståndare i Elimförsamlingen i Jakobstad
på FSP Ledardagar 2016, 11-12.3.2016

Trackbacks

  1. […] som vill vara med i gemenskapen, gå på Alpha-kurs mm. Läs mera här: Patrik Hellström: Vår teologi gällande flyktingar och invandrare Fredrik & Edward: Lärdomar från mångkulturell […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: