FSP Symposium – om nätverkande i samfund

fsp_stef_600Under våren fortsätter samtalen om ökat nätverkande i de finlandssvenska pingstförsamlingarna. Det arrangerades regionala symposium i Borgå och Ekenäs 7-8 mars för att dels presentera resonemanget för intresserade församlingsmedlemmar och ledare och dels ge tillfälle till frågor och kommentarer. I Borgå samlades ett tjugotal personer för att höra vad FSP:s nationella ledare Stefan Sigfrids hade att säga.

Han började med att berätta om vad som hänt sedan Ledarkonferensen 2012 då det beslöts att utveckla samarbetet mellan församlingarna. Under hela rörelsens historia har församlingarna mötts till konferenser, möten och det har utvecklats olika former av samarbete. Men det är också tydligt att en svag nätverksstruktur har gjort att en del församlingar blivit för små och ensamma för att klara av utvecklingsutmaningarna. En huvudtanke med utvecklingssamtalen är nu att försöka formulera hurdan församling och hurdan struktur som ”våra barn” har bäst nytta av.

Här några skäl till varför ett starkare nätverk behövs:

  • En tydligare struktur – också för kommande generationer
  • Tydlig ansvarsfördelning – det som ska göras, ska göras av någon
  • Bättre demokrati – alla bär ansvar, alla bör få vara med och påverka
  • Rätt lagrum – från förening till kyrka

”Det vi redan gör i yttre missionen, vill vi nu också göra i inre missionen” – dvs. de goda erfarenheterna som vi fått i samarbetet inom missionen (FSPM) vill vi också använda oss av i det nationella arbetet.

Strukturerat, avsiktligt och långsiktigt samarbete är nu nödvändigt om det ska finnas livskraftiga och växande församlingar i framtiden. Då finns det flera fördelar med att ombilda det pingstsamfund som redan finns med reformerade stadgar och inbjuda församlingar på bred front att ansluta sig till det nätverket.

Samtalen om hur en samfundsstruktur kan vara till hjälp i det här samarbetet fortsätter på FSP:s ledardagar i Vasa 11-12 mars.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: