FSP: Lärdomar från mångkulturell verksamhet

IMG_0426Fredrik Martin berättade på FSP Ledardagar om hur man i Raseborg fått ta emot många flyktingar och hur församlingen engagerat sig. Församlingen har fått hjälp av arabisktalande pastorer från Israel och fått se hur flera tagit emot frälsningen och börjat följa Jesus. Kontakten med de här pastorerna fortsatte sedan över Facebook och skype. En frimodig undervisning har haft med sig stor lön.

De här pastorerna har kommit på fler besök och just nu har man varje vecka samling med samtal över skype. 16 personer har låtit döpa sig. Mycket verksamhet och folk i gång. Det har också lett till att kyrkan blivit för trång. Nu under våren har man därför hyrt in sig i Ungdomslokalen i närheten som tar emot 150 personer och har bra cafe och barnutrymmen. Första gudstjänsten där senaste söndag med fullt hus och trivsam gemenskap i rymligare lokal.

En del av flyktingarna som varit med har varit tvungen att resa iväg till andra länder. Helsingin Sanomat skrev ganska nyligen en artikel där man drog slutsatsen att inga flyktingar kommer till tro. Ristin Voitto ville då också undersöka saken och kom till resultatet att i många församlingar längs kusten har åtskilliga flyktingar faktiskt kommit till tro. Många fler församlingar behöver ta tag i det här och inte stänga dörren för främlingen. Vi behöver odla en attityd som inte ger legitimitet åt rasistiska rädslor.

En av våra nyfrälsta vänner från Irak intervjuades i TV: Jag har gjort mitt val att följa Jesus. Kostar det mitt liv så får det göra det.

Fredrik Martin är pastor och föreståndare i Betesda Church, Raseborg

IMG_0427Edward Holmberg gläder sig över att så många människor i Närpes ger sig till arbetet iför att hjälpa flyktingar. Det ger evangeliet liv. Filadelfia i Närpes samarbetar med andra församlingar i kommunen. Man satte sig ner och kom överens om vem som skulle ta hand om vilket språk. Nu arrangeras Alpha-kurser på flera språk. I Filadelfia särskilt fokus på iranier.

Man hade redan tidigare startat en lunch-kyrka som nu passade väldigt bra för att ha gemenskap, lära känna varandra och vara med oberoende bakgrund. Nu arbetar fyra lunchteam med att förbereda lunchen. Men köket är litet och måste uppgraderas. Man har skaffat ny tolkningsanläggning för att kunna betjäna flera språk på en gång. Simultantolkning till engelska och farsi, ibland andra. Många engagerar sig i att skjutsa folk från och till flyktingförläggningen. Flera av flyktingarna har beslutat sig att tro på och följa Jesus, väl medvetna om att det kan kosta dem allt ifall de blir tillbakaskickade.

Det är ett visst kaos, men man ska också hitta en vila i nuet. Inte springa benen av sig, men söka lösningar anefter som behoven visar upp sig.

Det uppstår nya frågor och utmaningar i den här situationen. Hur ska vi förhålla oss till olika saker t.ex. när människor ska skickas tillbaka till en hotande situation? Jag vet inte, säger Edward, hur vi ska göra, men problematiken kommer allt närmare. Det är viktigt för oss alla att vi samtalar om det här.

Edward Holmberg är pastor i Filadelfia, Närpes
på FSP Ledardagar 2016, 11-12.3.2016

Trackbacks

  1. […] På fredagen hölls relevanta samlingar om flyktingssituationen i kommunerna – flera församlingar är fullt uppe i att möta flyktingar. Patrik Hellström (Elim Jakobstad) började med en teologisk reflektion medan Fredrik Martin (Betesda Ekenäs) och Edward Holmberg (Filadelfia Närpes) berättade om hur församlingens verksamhet påverkats av dessa nyanlända som vill vara med i gemenskapen, gå på Alpha-kurs mm. Läs mera här: Patrik Hellström: Vår teologi gällande flyktingar och invandrare Fredrik & Edward: Lärdomar från mångkulturell verksamhet […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: