FSP: Ledarskap i församlingen

IMG_0430Stefan Sigfrids inleder FSP sessionen om teologin kring ledarskap i församlingen. Så här definierar man i Sionförsamlingen i Vasa vad en ledare är: En ledare i den relationsbaserade församlingen är en mogen kristen karaktär som med sitt liv ger ett exempel som andra kan efterfölja.

Paulus: Följ mitt exempel liksom jag följer Kristi exempel. 1 Kor 11:1. Såsom Jesus tjänade sina lärjungar t.ex. när han tvättade deras fötter och gav dem ett exempel är utgångspunkten i det tjänande ledarskapet. Guds rike handlar enligt Jesus om ”Följ mig”. Följer jag Kristus?

Efesierbrevet ger oss insikt om ledarskap: kapitel 4:15-16 Vi skall i stället i kärlek hålla fast vid sanningen och i allt växa upp till honom som är huvudet, nämligen Kristus. Från honom får hela kroppen sin tillväxt. Så byggs kroppen upp i kärlek, och den fogas samman och hålls ihop genom det stöd som varje led ger, alltefter den kraft som är utmätt åt varje särskild del.

När vi talar om Jesu ledarskap så ser vi mannen som ödmjukade sig och gav sig ut för andra.

Nu är han inte längre kroppsligen på jorden, men vi är det.
1 Petr 2:9 Men ni är ett utvalt släkte, ett konungsligt prästerskap, ett heligt folk, ett Guds eget folk, för att ni skall förkunna hans härliga gärningar, a han som har kallat er från mörkret till sitt underbara ljus. Ni som förut inte var ett folk är nu Guds folk, ni som inte hade fått barmhärtighet har nu fått barmhärtighet.

Ledarna är inte i en separat kategori utan är en del av ”alla de heliga”. Ledarskapets innehåll avgörs sedan av hur den helige Ande fördelar sina gåvor ”som han vill”.

Ef 4:7-13 Men åt var och en av oss gavs nåden, alltefter den gåva som Kristus mätte ut. Därför heter det:Han steg upp i höjden, han tog fångar och gav människorna gåvor. Detta ord ”han steg upp” vad betyder det, om inte att han också stigit ner till jorden? Han som steg ner är också den som steg upp över alla himlar för att uppfylla allt. Och han gav några till apostlar, andra till profeter, andra till evangelister och andra till herdar och lärare. De skulle utrusta de heliga till att utföra sin tjänst att bygga upp Kristi kropp, tills vi alla når fram till enheten i tron och i kunskapen om Guds Son, till ett sådant mått av manlig mognad att vi blir helt uppfyllda av Kristus.

Vad betyder det att han tog fångar?

IMG_0412Kan det betyda att en del av dem som han kallat till lärjungaskap också får ett val att ge upp sina egna planer och i stället göra Guds planer till sina. Gud tar en del av oss till fångar och ger dem tillbaka som gåvor till församlingen. Och han gav några till apostlar, andra till profeter, andra till evangelister och andra till herdar och lärare. Mer om det i 1 Tim 3:1-7.

Vi behöver gemenskap med andra. Vi behöver fäder och mödrar. Någon som bryr sig och ger tid.
1 Joh 2:13, 1 Kor 4:15, Gal 4:19. Jag skriver till er, fäder:ni har lärt känna honom som är från begynnelsen. I Lifegrupperna behövs fäder och mödrar, bröder och systrar…

Vad är då de äldstes roll?
Kan det beskrivas som en mentor? 1 Petr 5:1-4
Jag uppmanar nu de äldste bland er, jag som själv är en av de äldste och vittne till Kristi lidanden och som också har del i den härlighet som kommer att uppenbaras: var herdar för Guds hjord som finns hos er och vaka över den, inte av tvång utan av fri vilja, så som Gud vill, inte för egen vinning utan med hängivet hjärta. Uppträd inte som herrar över dem som kommit på er lott, utan var föredömen för hjorden. När den högste herden uppenbarar sig skall ni få härlighetens segerkrans, som aldrig vissnar.

I en församlingsstruktur där människor samlas i Lifegrupper (smågrupper) behövs ledare och dessa ledare behöver mentorer. Se bilden. De tjänande ledarna fungerar som exempel men också som fäder och mödrar och tränar andra ledare.

Jesus sa om folkskarorna att de inte förstod hans undervisning och gav också sina lärjungar en förklarande extraundervisning för att förklara vad hans undervisning betydde. Och lärjungarna fick ju sedan uppdraget att undervisa andra som i sin tur skulle undervisa andra.

Stefan Sigfrids är pastor och föreståndare i Sionförsamlingen i Vasa.
på FSP Ledardagar 2016, 11-12.3.2016

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.