FSP: Ledarskap = att betjäna sin bygd

IMG_0431Kenneth Witick berättar om sina personliga erfarenhet av församlingsledarskap, om hur Gud visat honom om vikten att leva för Gud och människorna så att någon vill lyssna. Fyra av buden talar om relationen till Gud, resten talar om relationen till din nästa. Vi kan vara upptagna med lärofrågor och försumma våra relationer och det visar i så fall att vi prioriterat fel. Att poängtera läran framom livet kommer från ett hellenistiskt synsätt, men bibeln lyfter fram relationerna och livet.

1 Tim 2:1-4
Först av allt uppmanar jag till bön och åkallan, förbön och tacksägelse för alla människor, för kungar och alla i ledande ställning, så att vi kan föra ett lugnt och stilla liv på allt sätt gudfruktigt och värdigt. Sådant är rätt och behagar Gud, vår Frälsare, som vill att alla människor skall bli frälsta och komma till insikt om sanningen.

Tornet – regeringen, samhällets överhet, uppehåller ordningen

Torget – där människorna lever, arbetar, familjen, skola etc

Templet – församlingarna, prästerskapet, hör från Gud

Tornet och templet skapar förutsättningar för livet på ”torget”.

Ett exempel från andra världskriget belyser hur ”templet påverkade tornet”
IMG_0433Församlingen är först och främst en familj med fäder och äldste och där vi har omsorg om varandra som bröder och systrar. Vi är kallade att älska varandra djupt som en familj. På ett sätt är hela Israel en enda familj, mishpacha, trots olika undervisning, seder och tro. Men de hör ändå ihop, precis som en familj. Vi behöver återvända till detta bibliska, hebreiska mönster.

Även i församlingen behöver man förtydliga vad ledarskapet betyder. Hur livet och läran hänger ihop. Hur man är överlåten till att älska sina syskon i församlingen.

Vi behöver söka dem som har ett hjärta för att tjäna och som har/ger tid för det.

Kenneth Witick är pastor i och föreståndare för Pingstförsamlingen på Åland.
på FSP Ledardagar 2016, 11-12.3.2016

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.