Från långfredag till himmelsfärd – biblisk film 2016

Vanligen handlar ”bibliska” filmer om Jesus om hans undervisning, vandringar, under och tecken och lidande och död. Ofta tar de slut vid korsfästelsen och har en kort och lite mystisk hänvisning till uppståndelsen. I år kommer en film som börjar på långfredagen och sedan tar tittaren genom de 40 dagarna mellan uppståndelsen och himmelsfärden. Filmen beskriver händelserna från ett romerskt perspektiv och följer officeren Clavius på hans jakt efter den försvunna kroppen.

ris16_wall_600Filmen ”Risen” har premiär i USA den 19 februari 2016 och om eller när den kommer till Norden/Finland finns det inga uppgifter om ännu. Däremot är upptakten fram till premiären kantad av uttalanden från olika kristna ledare, t.ex. pastor Craig Groeschel, som menar den är både bra och användbar för att starta samtal. Filmen tar sig naturligtvis friheter i den dramatiska berättelsen, men enligt kommentarerna går den inte alltför långt utanför den bibliska berättelsen.

Huvudkaraktären Clavius spelas av Joseph Fiennes som också spelat Martin Luther i filmen om reformatorn från 2003 (Luther).

Mera info finns t.ex. på filmens facebooksida. Här en försmak genom den officiella trailern: 

För mig som uppskattar filmskapares försök att beskriva Jesu liv och göra dramatisk och bra film av berättelserna, väcker det här stora förväntningar. När det gäller ”bibliska” filmer har jag ofta blivit besviken på alltför stel och ängslig återgivning där man hållit sig så styvt till texterna så det blivit tråkigt och alltför förutsägbart. Å andra sidan har jag också upplevt frustration över att ”konstnären” i andra filmer tagit sig alltför fantasifulla friheter och tappat trovärdighet i fråga om ”bibliskhet”. Det är inte lätt att göra en ”biblisk” film som ska göra kristna glada, samtidigt som den ska kunna locka vanliga tittare. Men att man nu tagit sig an jobbet att beskriva vad som hände under dagarna efter långfredagen ända fram till himmelsfärden, det är något jag väntat på i åratal.

Så, äntligen!

Kategorier: Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.