Daniel Alm: Vem är Jesus?

dalm15_lorkvall_600På lördagskvällen talade Daniel Alm i en fullsatt Optima-sal i Sommarkonferensen. Han talade om hur romerska officerare hade gjort en avgörande insikt om Jesus.

Lukas 7:1-10
När Jesus hade hållit hela sitt tal till folket, gick han in i Kapernaum. En officer där hade en tjänare som han satte stort värde på. Tjänaren var sjuk och låg för döden. Då officeren fick höra talas om Jesus, skickade han några av judarnas äldste till honom och bad honom komma och bota hans tjänare. De kom till Jesus och bad honom ivrigt:”Han är värd att du gör detta för honom. Han älskar vårt folk, och det är han som har byggt synagogan åt oss.” Jesus gick med dem. Han var nästan framme vid huset, då officeren skickade några vänner och lät hälsa honom:”Herre, gör dig inte besvär. Jag är inte värd att du går in under mitt tak. Därför ansåg jag mig inte heller värd att komma till dig. Men säg ett ord, så blir min tjänare frisk. Jag är själv en man som står under andras befäl, och jag har soldater under mig. När jag säger till en:Gå, så går han, och till en annan:Kom, så kommer han, och till min tjänare:Gör det, så gör han det.” När Jesus hörde detta förundrade han sig över honom och vände sig om och sade till folket som följde honom:”Jag säger er:Inte ens i Israel har jag funnit en så stark tro.” Och de som skickats ut vände tillbaka och fann tjänaren frisk.

En romersk officer vände sig till Jesus när han fick en utmaning som gick utanför hans makt och möjlighet. Han hade tydligen förstått vem Jesus var och insett att Jesus hade makt genom sitt ord. Han hade erfarenhet av att ha myndighet och att order åtlyddes, och förstod att Jesus hade den typens makt över sjukdomen. Ikväll talar vi om Jesus som har makt över det vi är maktlösa inför.

Den fromme officeren Kornelius får en dag en syn som sedan ledde till att hedningarna fick höra evangeliet och inbjudan till Guds rike. Det verkar som officerare har en särskild förståelse av Guds makt och gåva. Vid Jesu kors fanns det soldater som utförde order om avrättningen. I den stund Jesus överlåter sin Ande åt sin Fader blir det mörkt i landet, jordbävning och en officerare utbrister insiktsfullt ”Denne var verkligen Guds Son”.

Tror du att du kan bli from och god nog för att platsa i himmelriket? Många tror att det kan räcka med egna ansträngningar. Men officerarna insåg (kanske lite utifrån sin yrkesroll) att många saker händer som följd av någon annans beslut. Och frälsningen hör just till den kategorin. ”För människor är det omöjligt, men för Gud är allting möjligt” förklarade Jesus. Det är omöjligt för dig att frälsa dig själv och det behöver du inse – för då är du i läge för att be Gud göra det omöjliga i ditt liv.

Det klassiska pingstbudskapet har fem delar: Jesus är den som frälsar, den som döper i Helig Ande, den som bygger sin församling, den som helar och renar oss, och den som en dag kommer tillbaka. Officerarna hade förstått att Jesus hade auktoritet och de var villiga att böja sig under den. Samma princip gäller för oss, När vi förstår det blir Hans vilja viktig för oss, hans agenda vår, hans plan det vi prioriterar. Han är den som fått all makt given åt sig och den som genom sitt ord kan förvandla människoliv.

Förstår du att Bibeln är Hans ord? Läser du det med den insikten? Bibeln är Ordet som uppenbarar vem Jesus är och han talar till dig genom sitt Ord och genom sin Ande. Läs det och lär känna din Mästare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: