Human trafficking och Samarias Rose Project

katrlehe15_600Katriina Lehelmä från Samarias Rose Project berättade (tolkad av Christina Walent) i Sommarkonferensens fredagsseminarium om arbetet för att hjälpa offer för ”human trafficking” i Finland. Samaria förbereder ett hem till en skyddsplats för offer av människohandeln. I dagens Finland finns ännu inget arbete för att hjälpa den här gruppen av människor. Men nu förbereder Samaria Finlands första hem för trafficking-offer. Hemmet planeras öppnas hösten 2015.

Katriina har forskat i det här ämnet och upptäckt att det handlar om tillgång och efterfrågan. Där du hittar legal prostitution, där finns också trafficking. I Finland är prostitutionen legaliserad och handeln sker mycket över nätet. 75 % av prostituerade är från utlandet (många från Ryssland, Estland, Nigeria, Thailand m.fl. länder). Finland uppfattas idag globalt som ett destinationsland men också genomfartsland för trafficking. De som driver den här handeln har ökat sin verksamhet i Norden eftersom Norden uppfattas som tryggt och säkert. Dels beror det här att varken myndigheter eller befolkningen vet vad som händer och vad det handlar om. Dels för att man i Finland inte har verktyg för att identifiera sexhandeln. Det här är en stor utmaning i Finland – det är svårt att upptäcka köpare och offer. Man räknar med att bara ca 10 % upptäcks. Medan vi sitter här på seminariet blir ca 500 kvinnor sexuellt utnyttjade i Finland (lågt räknat). Kvinnor kontrolleras med ekonomisk kontroll, våld och hot, och t.ex. i fallet med nigerianska kvinnor så binds de upp med löften och förbannelsehot.

Sårbarhetsfaktorer är åtminstone dessa tre: fattigdom, arbetslöshet och sexuellt utnyttjande i barndomen (65-95% av offren beräknas ha den bakgrunden).

De globala siffrorna är chockerande: Man beräknar att 99% inte överlever. Var 30 sekund blir en ny person ett offer och 80% av dem är kvinnor eller barn.

samartidn2_15_300

En överlevare har många behov: Det viktigaste är att någon ser dem, att någon bryr sig, att det finns ett hopp och en framtid.

Visionen för Rose Project är att erbjuda dem en väg ut ur slaveriet, att ge dem en miljö där de är trygga och önskade, att ge dem en tro  och ett hopp om en framtid, att ge dem en väg tillbaka till ett fungerande liv i samhället. De behöver få veta att Gud älskar dem, att han inte sviker dem, att varenda människa är värdefull i hans ögon.

Samaria-tidningens senaste nummer är ägnat åt trafficking-temat.

Konferensdeltagarna fick också höra Mikael Alfvén som berättade om LoveNepals arbete där de befriar offer för den fruktansvärda handeln med kvinnor och barn. Han berättade om våldet som är på ökande och offrens ålder som nu i medeltal är 12 år. Han berättade mycket mer omskakande om situationen som jag inte återger här men mer om allt det här hittar du på LoveNepals hemsida.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.