Karismatisk reformation del 2. Tro inte på GDS-läran

dalm_konf15_600Daniel Alm fortsätter sin undervisning på Sommarkonferensen – här några anteckningar från hans undervisning på lördag förmiddag.

Lukas berättar i Apostlagärningarna om vad som hänt på ”den första pingstdagen” och vad det betyder. Hans teologi kommer fram genom berättelsens innehåll. När han återger Petrus predikar så handlar det om livet. Om vad Gud vill lägga och har lagt ner i ditt liv. Vad han avsett med ditt liv vill han också hjälpa dig att upptäcka och uppnå. Det finns ett löfte om helig Ande i Lukas berättelse och Petrus predikan. Det är genom den helige Ande du får livet du behöver.

Liv först och lära sedan. Du behöver leva med Gud, läsa din Bibel, vara med i församlingen, tala i tungor osv. Livet med Gud är det som får dig att resa dig efter att du fallit. Din svaghet är inte problemet, låt det få dig att söka dig närmare Gud.  Tro inte på GDS-läran (Gör-det-själv). Gud vill skapa i dig det han sedan också vill och kan använda för att hans vilja ska ske. Du behöver både Gud och andra människor som du går tillsammans med.

Apg 2: 14-21
Då trädde Petrus fram tillsammans med de elva och tog till orda och talade till dem:”Ni judiska män och alla ni som bor i Jerusalem, detta bör ni veta, och lyssna nu på mina ord. Det är inte som ni tror att dessa är berusade. Det är ju bara tredje timmen på dagen. Nej, det är detta som är sagt genom profeten Joel: Och det skall ske i de sista dagarna, säger Gud: Jag skall utgjuta av min Ande över allt kött. Era söner och era döttrar skall profetera, era unga män skall se syner, och era gamla män skall ha drömmar. Ja, över mina tjänare och tjänarinnor skall jag i de dagarna utgjuta av min Ande, och de skall profetera. Jag skall låta under synas uppe på himlen och tecken nere på jorden, blod, eld och rök. Solen skall vändas i mörker och månen i blod, innan Herrens dag kommer, den stora och härliga. Och det skall ske att var och en som åkallar Herrens namn skall bli frälst.

Petrus hade en historia med ganska tydliga svagheter – häftighet, lögner, våld och misslyckanden – han hade nog kunnat förbli en bruten man. Han kunde ha dragit sig undan, flytt fältet (likt Judas) men han kom tillbaka till Jesus och fick både förlåtelse och upprättelse. Han hade förstått att han behövde Guds nåd och Guds kraft. Och när den helige Ande kom över honom fick han både klarhet i tanken och frimodighet i hjärtat att tala till folkmassan och förklara vad som hänt.

Petrus steg fram tillsammans med de elva. Den helige Ande verkade genom teamet, Vi behöver ledare som stiger fram tillsammans med andra. Den helige Ande ges åt alla och vi behöver varandra. Vi behöver i församlingarna olika medarbetare som visserligen har olika gåvor, kallelse och intressen – men som kan stå tillsammans och se helheten och arbeta för helheten.

Jag tror det kommer en tid när fler stiger fram tillsammans med ”Petrus”. När Petrus förklarar Joels profetia så avslöjar han också vad som är möjligt genom den helige Ande – att äldre och yngre tjänar tillsammans, att kvinnor och män står sida vid sida – alla sorters människors lyfts fram i visionen om gemenskapen som uppstår i den helige Ande. En tid är på väg när den här urkristna kraftkällan igen upptäcks och tas vara på. För pingstdagens verklighet är pågående, för alla tider.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: