Pingst i Sverige fortsätter att öka

uparrow_blueSiffrorna från 2013 är klara och visar att Pingst Sverige ökat med drygt 1000 personer under 2013. Det var redan en mindre ökning under 2011 och 2012, nu har ökningen blivit ännu tydligare. En ökning med 1039 personer innebär att man välkomnat genom dop och inflyttning flera än de som avförts pga död och andra orsaker. Vilket är värt att notera då det  finns många i hög ålder och begravningarna i församlingarna också är många. Vid årets slut (2013) hade Pingst Sverige 84.723 medlemmar.

Dopsiffrorna visar också en positiv trend, 1.528 personer lät döpa sig i pingstförsamlingarna, rapporterar tidningen Dagen. Man konstaterar att det främst är tre kategorier bland dem som låter döpa sig. Invandrare är en  stor grupp, personer som kommit till tro genom kyrkornas hjälparbete och så personer i yngre medelåldern som kommit till tro genom alpha-kurser eller liknande processer.

När man försöker fundera kring varför församlingarna nu ökar talar man om flera års krismedvetenhet, en process av ledarutbildning samt ökat missionalt tänkande som bidragande orsaker. Det här är intressant även för finlandssvenska pingst. Ganska många ledare från Finlandssvenska Pingst har nämligen deltagit i ledarutbildningen (Pastorsakademin över en period på två år) tillsammans med de svenska ledarna – så det är ju möjligt att något av utbildningen också påverkat hur man tänker och arbetar i finlandssvenska pinsgtförsamlingar.

I så fall kan vi ju hoppas på en liknande utveckling över tid även i Finland. Tillsvidare får församlingarna jobba vidare med krismedvetenheten och det missionala tänkandets förstärkning. Under de senaste fyra åren har finlandssvenska pingst minskat med något tiotal per år – i slutet av 2013 hade man sammanlagt 2165 medlemmar registrerade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.