Påsken i Pingst

fila_langfre_kons14Påsken är otvivelaktigt den största högtiden av alla de kristna helgerna. Hur firas påsken i de finlandssvenska pingstförsamlingarna?

En rundvandring på församlingarnas webbsidor visar att ingen längre håller gudstjänst på långfredagen, medan rätt många samlas till ”Getsemane-kväll” på skärtorsdagen. Då är naturligtvis Jesu kamp i Getsemane i fokus, men om man också firar nattvard inkluderas långfredagens händelser i Getsemane-kvällens tema.

Getsemane-kvällar ordnas åtminstone i Sibbo, Karis, Ekenäs, Pargas, Åland, Närpes. Informationen på en del församlingars webbsidor och Facebook-sidor är fortfarande ganska knapphändig, så antagligen firas påsken på något sätt även i övriga församlingar. I Vasa pågår påskkonferensen EC14 hela påskhelgen så där kommer påskens budskap naturligtvis fram på många sätt under flera dagar. I Fila Helsingfors ordnas en lovsångskonsert på långfredagens kväll tillsammans med Suhe (SuurHelsingin seurakunta).

Alla församlingar firar naturligtvis uppståndelsen i påskdagens gudstjänst. Då kan man sammanfatta hela påskens olika faser – Jesu kamp i Getsemane, döden på korset och uppståndelsens triumf. Vilket utan tvekan det mest centrala i kristen förkunnelse – i själva verket så centralt att Paulus konstaterar att utan uppståndelsen så är hela tron på Kristus värdelös. Så påskdagen skulle gärna få vara den största klang och jubelfesten på hela året i alla församlingar. Vore kul att vara en liten fluga i taket i de olika församlingarnas påskgudstjänster. Hur firar man det oerhörda, fantastiska och världsbildsutvidgande budskapet i påskens berättelser?

vc_bor14För den som vill ta in långfredagens händelser på ett mer dramatiskt vis kan ta sig till Borgå där man nu för andra gången ordnar utomhusdramat ”Via Crucis” med ett par hundra medverkande. Man iscensätter rättegången, Pilatus dom, vandringen med korset,  och korsfästelsen. Start uppe på Näsebacken kl. 20, vandring via Rådhustorget i Gamla stan (Pilatus) upp mot Kyrkbacken (korsfästelsen). Förra gången kom ca 3000 personer för att vandra med Jesus mot korset. Nu kanske det blir ännu fler?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: