Plock från FSP Ledardagar 2014

fsp_med14Under FSP Ledardagar 7-8.2.2014 i Närpes presenterades och diskuterades en hel rad av högintressanta ämnen för församlingsbyggarna.

Statistik
Varje år samlas t.ex. info från församlingarna om hur många som döpts, välkomnats eller avförts. Fascinerande statistik, tycker jag. Den här gången kunde konstateras att medan flera församlingar både döpt och välkomnat nya medlemmar, så är de flestas nettobalans på minus, fyra församlingar kunde redovisa nettoökning. Hela rörelsen har därför minskat med några tiotal, totalsumman registrerade medlemmar nu drygt 2.100. Kenneth Grönroos (bilden) ledde samtalet om de här siffrorna.

Missionärsunderhåll
Ett annat intressant ämne var hur mycket grannförsamlingen betalar i missionärsunderhåll. FSPM presenterade underhållsläget för missionärerna som förändrats drastiskt sedan FSPM i fjol gick in för att inkludera även missionärerna i kollektivavtalet för kristliga organisationer, vilket innebar betydande ökningar i lönekostnaderna. De flesta församlingarna i FSP nätverket ger betydande bidrag till missionen. Alla missionärer har ett flertal församlingar som understöder dem och med gemensamma krafter klarar de finlandssvenska pingstförsamlingarna av att finansiera 6 missionärer/biståndsarbetare. Med lite hjälp från svenska kolleger och projektbudgeterna. Utmaningen just nu är att löneökningarna är betydande, medan underhållet inte ännu ökat i motsvarande grad. Efter den här informationen kan församlingarna vänta sig en förfrågan om höjda underhåll…

volo_instr14Volontärhandbok
FSPM presenterade den pinfärska Volontärhandboken med instruktioner för volontären, missionären (handledaren) och församlingen. Grundtanken i volontärarbetet är att det ska vara ett tydligt, överenskommet samarbete mellan volontären, församlingen, missionären och FSPM. Alla deltagare fick ta med sig exemplar av handboken, flera finns att få från FSPM:s kontor. Handboken innehåller mycket matnyttigt, inte minst checklistor för att komma ihåg det viktigaste.

Ledarskapsutveckling
Stefan Sigfrids. Kenneth Grönroos och Patrik Hellström ledde samlingar som handlade om ledarskap – om att ledaren själv behöver vara lärjunge och medvetet fostra lärjungar, om den inre bildens (visionens) betydelse och om att vi gör väl i att utveckla ett ”verklighetsbaserat ledarskap” med inspiration från Nehemja.

Viktiga datum för framtida samlingar:
26-29.6.2014 Sommarkonferensen i Ekenäs
28-30.10.2014 FSP Pastorsdagar
På våren 2015 eventuellt regionala FSP Ledardagar, kanske då enbart på en lördag utan övernattning. Mera info om det senare, förstås.
2015 Sommarkonferens i Jakobstad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.