Sommarläsning 3: Pentecostal Theology

pente_teo_warDen pentekostala teologin betonar ”Mötet med Gud”. Lärans (eller teologins) utformning är dynamisk, pragmatisk och medvetet ”under arbete”. De flesta pingst-kristna reflekterar inte så mycket över doktrinerna, lärosatserna, utan prioriterar att få en upplevelse av Guds närvaro genom den helige Ande. Ändå har det naturligtvis under de senaste hundra åren så småningom utformats en pingstteologi som nu också börjar beskrivas i bokform.

Den tredje och sista boken i Sommarläsningen är ”Pentecostal Theology” av Keith Warrington, vice-rektor för Regent Theological College i England.  Han låter olika pingst-teologer komma till tals när han samlar ihop en sammansatt bild av den pentekostala teologin. Alla fakta som han hänvisar till är dokumenterade – dvs. referenserna om källmaterialet tar ofta upp stora delar av sidan. Så för den som vill forska mer är det lätt att gå vidare. Det visar också att det numera finns många teologer som försöker definiera pingströrelsens tolkning av Skriften.

Det som frapperar en icke-teolog under läsningen är att även om pingströrelsen inte haft någon påve eller annan tydlig lärofader och fastän man inte är organiserad i ett och samma samfund så har den teologiska tolkningen och tillämpningen ändå mycket gemensamt världen över. Det är mycket som känns igen även i en finlandssvensk pingstförsamlings undervisning. Här får dagens tolkning och tillämpning av Bibelns undervisning en teologisk kontext som är ägnad att ge en djupare förståelse för teologins utveckling  inom pingst.

Det visar sig att betoningen på mötet med Gud genom den helige Ande också är en teologiskt välgrundad hållning.

Du hittar boken på t.ex. Amazon.co.uk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.