Sommarläsning 2: Den världsvida pentekostalismen

global_pentekostalEftersom det vi kallar pingströrelsen är en heterogen samling församlingar och samfund som är självständiga och oberoende i relation till varandra, kan det vara svårt att få ett grepp om helheten. Det blir ännu svårare på det internationella planet. Men det finns de som försöker sammanställa de fakta som finns och ge en begriplig översikt.

Boken ”Den världsvida pentekostalismen” av Allan H. Andersson, med redigering och komplettering av David Westerlund är ett försök att ge läsaren en överblick av den globala församlingsrörelse som särskilt i ”majoritetsvärlden” (utanför västvärlden) växer så det knakar. Författarna använder sig av begreppen ”pingst” och ”pentekostal” i ordens vidaste bemärkelse, dvs. beskriver klassisk pingst som har sina rötter i Azusa Street-väckelsen, karismatiska rörelser inom historiska kyrkor och neo-pentekostalism i alla dess former. Med denna vida inramning finns det forskare som räknar ihop till en halv miljard människor som berörts av betoningen på den helige Ande i undervisning och församlingsliv.

Den historiska och teologiska bakgrunden till pentekostalismen har naturligtvis längre rötter än 1900-talet. Under kyrkans historia har det säkert alltid någonstans funnits människor som sökt Gud och upplevt Andens verkningar på olika sätt. Det verkar som att frekvensen ökar under 1700 och 1800-talet, t.ex. genom John Wesley, Charles Finney, Keswick-rörelsen m.fl. Men den verkliga expansionen startade under 1900-talets första år. En stor betydelse fick Charles Parham och hans bibelskola där William J. Seymour lyssnade och upplevde ”andedopet”. Seymour tog det här med sig till Los Angeles år 1906 då han blev inbjuden att predika i en liten afroamerikansk församling.

Det är många som betraktar väckelsen 1906 på Azusa Street i Los Angeles som pingströrelsens start och internationella genombrott, eftersom många reste dit och sedan tog med sig pingstupplevelsen och budskapet hem. Men även liknande skeenden i Wales och i Indien under samma tid påverkade utvecklingen.

För den som mest bara känner till den finländska och nordiska pingströrelsen är boken en intressant resa ut i den färgstarka och brokiga värld av berättelser om hur pingstbudskapet och och pingstupplevelsen började sprida sig till allt fler i början av 1900-talet. De första åren av 1900-talet innebar flera parallella processer som delvis var oberoende av varandra, men snart också blev sammankopplade.

Boken beskriver utvecklingen i de olika världsdelarna, med exempel från från ganska många länder. Under de första decennierna startades många församlingar, ofta ledde olika teologiska tolkningar och personkonflikter till att man gick skilda vägar och ”startade eget”. Det mönstret finns kvar – det finns oräkneliga ”ministries” och samfund inom pingst. Men efterhand har olika församlingsrörelser också stabiliserats och ett omfattande samarbete inom pingstnätverken är numera vanligt.

En av de mest betydande uppfattningarna inom den framväxande pingstteologin var att man hade ett missionalt uppdrag – hela världen behövde få höra budskapet. Det ledde till att man sände ut missionärer till många länder redan under de första åren från Azusa Street, men också från de många församlingar som tog emot samma upplevelse och budskap. Mission och evangelisation var hela tiden avgörande för tillväxten.

Visst beskrivs också hur det inom vissa delar av pingströrelsen gjorts ganska radikala tolkningar och tillämpningar. En del saker upplevs rentav bisarra, beroende på vilken bakgrund och vilken referensram man själv har. Genom allt har det ändå visat sig att budskapet om Andens närvaro och verkningar i människors liv har haft en livsförvandlande inverkan på hundratals miljoner människors liv. Företeelsen visar inga tecken på att upphöra, snarare har de senaste decennierna visat att pentekostala församlingar växer – särskilt i Latin-amerika, Afrika och Asien. Även i Europa ses liknande mönster, om också i mindre skala. I varje land och varje världsdel ser pingströrelsen ganska olika ut, beroende på lokal kultur och bakgrund. Det är väl också just lokaliseringsförmågan som har varit och är en av framgångsfaktorerna inom pingst.

”Den världsvida pentekostalismen” är en läsvärd bok för alla som är intresserade av pingströrelsens historia. Boken fungerar även bra som introducerande uppslagsverk om global pentekostal församlingsutveckling.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: