FSPM:s webbsidor förnyade

fspm_webb13De finlandssvenska pingstförsamlingarna samarbetar genom föreningen Finlands svenska Pingstmission rf (FSPM) för att koordinera det internationella arbetet. Nu har FSPM förnyat sina webbsidor – vilket ju alltid är en betydande mediahändelse…

🙂

Sidorna är förstås ännu inte fullt utvecklade, en del sidor kommer att kompletteras, men redan nu kan du läsa om samtliga biståndsprojekt som administreras genom FSPM.

Redan i början av 1900-talet reste människor från finlandssvenska Pingst till andra länder för att starta församlingar. Tidigt reste man till Kina, Indien och Mongoliet. I slutet av 30-talet till Afrika. Det största antalet missionärer hade Finlandssvenska Pingst på 70-talet då t.ex. under toppåret 1976 24 personer (plus barnen) var utsända till Tanzania, Thailand, Burundi, Brasilien, Indien men även Grönland, Island och Belgien.

Då handlade det ofta om pionjärinsatser och församlingsbygge – numera är antalet missionärer färre, men församlingsrörelserna är ofta desto större. I Tanzania samarbetar FSPM med ett nationellt pingstsamfund (som startades på 30-talet av svenska och finlandssvenska missionärer) som har ca 250.000 medlemmar. I Burundi samarbetar FSPM med en motsvarande rörelse med ca 800.000 medlemmar. (I Brasilien, där pingströrelsen nu har ca 15 miljoner medlemmar, finns det visserligen ättlingar till tidigare missionärer men inget aktivt samarbete längre). Så det säger sig självt att arbetets natur i många länder har förändrats. Nu handlar det mycket om samarbete med existerande församlingar och – eftersom fattigdom och sjukdom inte utrotats – ganska mycket om stöd och hjälp till samarbetspartner för att de på olika sätt ska kunna hjälpa sitt eget folk på olika sätt.

Därför är FSPM involverat i flera länder och stöder församlingarnas arbete genom att bl.a. kanalisera pengar och personresurser till olika konkreta sociala projekt. Det handlar om utbildning, hälsovård mm. För de här projekten får FSPM även stöd från Finlands utrikesministeriums biståndsmedel. Även församlingsbyggande samarbete pågår hela tiden i olika former.

Läs mer om vad finlandssvenskar gör ute i stora världen på FSPMs webbsidor

Kategorier: Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.