Pingstpastor halshuggen – slut på freden?

afr_fordelningDet kommer oroväckande nyheter från Tanzania där Finlandssvenska Pingst (FSP) haft utsända medarbetare sedan 1938. Tidningen Daily News rapporterar på sina webbsidor om våldsamheter som bröt ut i Geita regionen, i Buseresere by – på vägen mellan Mwanza och Biharamulo – för några dagar sedan.

Bakgrunden till våldsamheterna sägs ligga i att muslimska ledare krävt att slakterier ägda av kristna skulle stängas. Unga män, beväpnade med påkar och machetes (långa knivar) tog saken i egna händer och angrep kristna som skulle leverera kött till den lokala kyrka som tillhör Tanzania Assemblies of God (TAG). Flera personer blev skadade och när församlingens pastor, Mathayo Kachili, skyndade till platsen för att lugna ner dem, blev han själv angripen och halshuggen.

När folk i närheten såg och hörde vad som hände rusade de till platsen och attackerade i sin tur de muslimska männen som flydde och gömde sig i närmsta moské tills polisen anlände och fick stridigheterna att upphöra.

Det här är den första våldsamma incidenten i nordvästra Tanzania, och väcker oro för att freden, som rått i Tanzania i mer än 50 år mellan de 120 olika stammarna och de olika religionerna, ska vara på väg att brytas.

De nationella ledarna i Tanzania med president Jakaya Kikwete i spetsen har beklagat dessa våldsamheter som har religiös bakgrund och vädjat till alla religiösa ledare att göra sitt för att lugna ner situationen och återställa det samförstånd om att leva fredligt jämsides som gett Tanzania ett så gott rykte i hela Östafrika. Tanzanias fredlighet har under decennier varit ett lysande undantag från de etniska och religiösa konflikter som krävt hundratusentals offer i grannländerna.

Det verkar som att muslimerna i Tanzania börjar radikaliseras och konflikter som den här kommer i så fall knappast att kunna undvikas i framtiden. Det kommer nyheter om andra liknande konflikter och våldsamheter, även om det här var den första sammandrabbningen som krävt människoliv.

Ledaren för International Christian Concern (ICC) Afrika-avdelning William Stark menar (i en artikel i tidningen Charisma) att det är dags att konfrontera den växande radikaliteten inom Islam i Östafrika, annars finns det risk att även Östafrika blir till ett nytt Nigeria eller Mali, där kristna blir förföljda och dödade i hundratal.

Update: Tidningen Dagen rapporterar att flera kristna angripits under senare tid: Förutom ovannämnda pastor har också en katolska präst blivit skjuten på Zanzibar. i juldagarna 2012 sköts en annan präst och skadades allvarligt men överlevde efter operation på sjukhuset i Dar es Salaam. Det avspeglar en stigande animositet hos vissa grupper där våldet inte är långt borta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: