What’s up, Svenskfinland?

karafrukost_sionVad får man veta om vad som händer i Svenskfinland i de finlandssvenska pingstförsamlingarna om man besöker deras webbsidor? Låt oss ta en tur…

Kaffe gillar man i alla fall. Det bjuds på kaffe i Open Café. Friday Night Café, Kvinnofrukost, Karafrukost, för att inte tala om kyrkkaffet eller minglandet, chillen, efter gudstjänsterna. kvinnobrunch_ekeDet handlar naturligtvis om att det är viktigt och roligt att umgås, odla goda relationer och samtala om viktiga saker i avspänd miljö. Det verkar som att många församlingar avsiktligt utvecklar en umgängesmiljö som hjälper människor att prata med varandra. I stället för att bara se varandra i nacken.

trohoppkarlek_9filaTema för undervisningen eller andra sätt att tydliggöra församlingens fokus är också ganska vanligt. Några församlingar satsar på en serie i samma ämne – för att fördjupa ämnet och för att ta vara på den alltid verksamma principen: ”Upprepning är kunskapens moder”. För den vane kyrkobesökaren är det nämligen inte någon nyhet att enstaka predikningar lätt glöms bort, medan serier till sist får åtminstone någon central tanke att sätta sig i ryggmärgen.

Vad mera? Det är i regel mer färska uppdateringar på församlingarnas facebooksidor än på den egentliga webbsidan. Vilket är naturligt då facebook är enkelt att uppdatera och ”alla är där” medan webbsidorna – trots wordpresslösningar – ändå förutsätter lite mer knåpande.

sibbobet_twDäremot är det ganska få församlingar som är aktiva på twitter. En som tweetar till några få följare är @sibbobetania, som kanske kan nå några till genom hashtaggen #Sibbo. Twitter har inte ännu slagit igenom i Finland på samma sätt som i Sverige. Några pastorer har ett twitter-konto, men tweetarna kommer sparsamt. Men vi brukar ju följa Sverige-trenderna tätt i spåren så månne inte twitter är nästa steg för dem som redan är i gång med facebook…

För den som använder Flipboard appen på iPaden, iPhone, Android, Nook eller Kindle Fire (och månne inte WindowsPhone så småningom) är twitterabonnemangen ett elegant sätt att följa med vad som händer. Flipboard tar tweeten och hämtar text och bild från länkad sida, vilket ger läsaren en behaglig känsla av att läsa en tidning med klickbara notiser. Och då kommer också tweetarna från din favoritförsamling (tänk @sibbobetania) att få en fräsch inramning – om din favoritförsamling tweetar, vill säga. Likaså kan du länka ditt Facebook-konto till Flipboard och då du sedan kombinerar det med ett lagom urval nyhetstweetar får du en salig blandning av personliga, lokala och globala nyheter i samma app. Hur kul som helst.

🙂

PS. Du kan också lägga till en rss-feed från en webbplats i Flipboard – t.ex. https://pingstfi.wordpress.com/feed/

Skriv bara in adressen i sökfältet och när Flipboard hittat den önskade webbplatsen tryck på ”Add” och sedan så behöver du inte längre ens gå till den här webbplatsen – du får allt elegant serverat på Flipboard i din läsplatta eller telefon. Nog är det ju underbart att leva nu…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.