Idag börjar Ledarkonferensen 2012

De finlandssvenska pingstförsamlingarnas ledare samlas idag för att inleda Ledarkonferensen i Filadelfiakyrkan, Helsingfors. Idag handlar det närmast om bakgrunden, varför denna konferens och syftet, vad man vill åstadkomma. Det är nämligen en ny konferens, som arrangeras i stället för den traditionella sommarkonferensen. Konferensen samlar ansvariga ledare för att de tillsammans ska göra en nulägesanalys, identifiera möjligheterna till mer samarbete och formulera en gemensam strategi inför de närmaste åren.

De finlandssvenska pingstförsamlingarna stampar (generellt sett) på stället när det gäller antalet medlemmar. Många församlingar har hög medelålder och för litet inflöde av nya människor. En äldre generation, som burit ansvar i decennier, ger över stafettpinnen till yngre ledare – hur kommer det här att förändra församlingarnas inriktning och kultur? I dagens värld kommer tankar, idéer, modeller och impulser från många olika håll – hur ska enskilda och församlingar hitta en gemensam väg framåt?

Strategigruppen för Finlandssvenska Pingst har grunnat på dessa och andra frågor under det senaste året och kommer att presentera sina slutledningar och förslag. Ledarkonferensen torde utmynna i konkreta beslut som en del församlingar redan är beredda att omfatta, medan andra väljer att avvakta. Om man kan enas om en handlingsplan med strategi och struktur för dem som väljer att öka sin samverkan kunde det ge församlingarna en tydligare gemensam inriktning och en mer konkret ram för framtida samarbete.

Så det är förändringar i luften – det är det alltid – och förändringar sker ju också oberoende vi vill det eller inte. Men Ledarkonferensens idé är rimligtvis den här: Att skapa ett samförstånd om framtidsstrategin så att församlingarna själva mer aktivt i samverkan med andra församlingar ska kunna börja genomföra både önskade och nödvändiga förändringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: