Nytt föreståndarpar i Filadelfia, Helsingfors

Johan och Lotta Forsbäck välsignades till tjänsten som församlingsledare i Filadelfiakyrkan, Helsingfors, den 6 maj 2012. Tidigare föreståndaren Kenneth Grönroos överräckte en stafettpinne med ”kungsnyckeln” som går till alla utrymmen i fastigheten och påminde om ledarens nyckelroll. Videohälsningar till det nya föreståndarparet kom från Stefan Sigfrids i Vasa, Andreas Frankner i St.Petersburg och Per-Johan Stenstrand i Västerås.

– 
Det som Lotta och jag gett våra liv åt det vi drömmer om handlar faktiskt inte om oss, sade Johan bl.a i sin predikan och fortsatte:.
Det handlar om vårt uppdrag som Jesu efterföljare.
Det handlar om vårt syfte som församling.
Vi är stolta och glada över att säga att vi är en församling där vanliga människor mitt i livet kan få möta Gud.
Vi är stolta över att leda en församling med människor som levt för Jesus i över 60 år
Vi är glada över alla dem  som valt att följa Jesus alldeles nyligen.
Någon har frågat – hur länge tänker ni stanna? Vad är era framtidsplaner?
Vi är inte på väg någonstans – det viktiga för oss är att vi som församling är på väg.
Vi kommer att stanna  länge!
Den här dagen är på ett sätt en speciell dag, Fila får nya församlingsledare – men på många sätt ändå en helt normal söndag. Vi känner er, ni känner oss. Vi har djupa rötter i församlingen. Det som är kärnan i Fila – kommer att fortsätta vara kärnan i Fila.
Församlingen – Guds gåva 
 Johan citerade Matt.16 där Jesus säger:  ”På denna klippa skall jag bygga min församling, och helvetets portar skall inte få makt över den… jag skall ge dig himmelrikets nycklar.
Gud vill ge, och har gett oss nycklar för att nå just vårt samhälle, och vår tids människor

Kort formulerat, så drömmer vi och arbetar intensivt varje vecka för att bygga
En modern, fräsch, växande, Jesus-älskande kyrka för vår stad,
En kyrka som lever i världen, påverkar sitt samhälle och gör en märkbar skillnad genom sitt inflytande.
En kyrka för den vanliga icke-kristna, kyrko-ovane helsingforsbon – år 2012 och tiden framöver.

Vi vill se:
– En bibelförankrad kyrka där Jesus är i centrum
– En kyrka som är ett hem. Där det är enormt lätt att känna sig som hemma. Något man absolut vill vara del av, och där man inte för något vill missa en enda söndag. En församling som med allt man gör kommunicerar ”Välkommen hem”.
– En kyrka som hjälper varje människa att lyckas i livet och uppnå den fulla potential som Gud har lagt i honom / henne. Att lyckas väl i familjelivet, arbetslivet, studielivet, i relationer över lag. En församling där det känns att man tillsammans kommer så mycket längre än man skulle utan den. Där ens tro verkligen växer, där man själv på ett bra sätt bli utmanad att växa, utvecklas och tillsammans gå längre – så väl i ens Guds relation, som i vänskapsrelationer.
– En kyrka som hjälper människor närmare Gud. Där lovsången proklamerar och talar på ett förståeligt språk och med relevant fräsch musik. Där förkunnelsen är tydlig, och samtidigt enkel nog för en kyrko-ovan att förstå och bli berörd och förvandlad av. En församling där människor i mängder gör beslut att ge sina liv åt Jesus varje vecka.
En stor, ständigt växande kyrka, och samtidigt en liten personlig och varm församling. 
Vi tror både på det stora sammanhanget – och det lilla. Vi vill att varje människa som kommer till Fila inte bara skall känna sig välkommen, utan genuint få vänner för livet, människor att dela livet med och att bygga Guds rike tillsammans med.
– En kyrka som är genomsyrad av Guds rikes kultur. En församling med ett rakryggat ledarskap, som ständigt är överlåtet till att växa, utvecklas, utmanas, som lyssnar till Gud, och göra modiga beslut för att hela tiden utvidga Guds rike. Ett ledarskap som själv tränar nya ledare, som bygger en församlingen för idag, men också för imorgon. Både för kommande generationer lokalt, våra egna barn och kommande andliga ”barn” – men även på sikt för kommande generationer av andligt ledarskap på bredare front – för Europa – och världen.
– En kyrka i samverkan med andra likasinnade kyrkor.
– En flerspråkig kyrka.
 En församling som är till för HELA vår stad – med första fokus på finska, svenska och engelska – men i framtiden säkerligen även många andra språk.
– En kyrka som bygger starkt fokuserat lokalt – men som också efter hand är med och planterar nya församlingar. Till en början – har både Lotta och jag på våra hjärtan speciellt Öst-Europa. Och jag tror dagen kommer relativt snart då vi även kommer röra oss i den riktningen
– En kyrka som är ledd och beroende av den helige Ande,
En kyrka som älskar Jesus, som är passionerad för Jesus, som är överlåten till att göra honom känd, älskad och efterföljd.

2 kommentarer

  1. Jag undrar hur det är med ”livets ord” i Finland,,,,man kanske inte heter livetsord,men man kanske har samma förkunnelse,
    Hi
    Ur vanligt är det i Finland??

    1. Hej Madeleine! Har ingen bra koll på ”Livets Ord” i Finland men ett par församlingar har det som namn – och några andra neokarismatiska församlingar är klart besläktade. Du kan ju gå till Livets ord-församlingen i Åbo http://www.elamansana.fi – de torde kunna ge mer besked även på svenska.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.