Pastors- och ledarprogram för Svenskfinland

Ett nytt program för att utbilda nya pastorer och ledare för pingstförsamlingarna startar hösten 2024. Programmet är utvecklat av Akademin för ledarskap och teologi (ALT) för att fungera i Norrland. För att få det praktiskt att fungera har man stor flexibilitet när det gäller distansstudier. Det unika med programmet är att även studerande från Svenskfinland erbjuds möjlighet att delta – till största delen hemifrån.

Studerande får ta del av en 2-4-årig pastors- och ledarutbildning som kombineras med praktik och mentorskap i en lokal utbildningsförsamling. Helt genomförd leder utbildningen till en kandidatexamen i teologi, samtidigt som den studerande tränas och formas i en församlingskontext. Närstudier i Umeå genomförs några gånger per termin.

Benjamin Streng, pastor i Sion Vasa, har själv studerat på ALT och fungerar som kontaktperson i Svenskfinland. Han är också FSP:s ungdomskoordinator, vilket gör att han är på rätt plats för att guida unga människor in i utbildningsprogrammet. Det förefaller naturligt att Sion i Vasa kommer att fungera som en utbildningsförsamling. Mer info torde komma inom kort.

ALT-utbildningen kan i princip genomföras var som helst i Svenskfinland där det finns en församling som är beredd att ta sig an den/de studerande. Det är ändå troligt att tyngdpunkten i den verksamheten kommer att ligga i Österbotten där den geografiska närheten till Umeå spelar in. I södra Finland kan det tänkas vara lika attraktivt att påbörja motsvarande studier inom ramen för IK-Opisto, om språket inte är ett hinder.

Det här programmet är en bra möjlighet för församlingar, som t.ex. har unga som vill tjäna i församlingen, att kunna erbjuda ett studieprogram som leder till en bra kompetensutveckling för den enskilda och samtidigt ger en tydlig struktur för ett mentorskap i ledarteamet.

Rektor Ulrik Josefsson berättar om programmet på Instagram: https://www.instagram.com/reel/C4N2F2-t986/?igsh=enAyYWRjcmd5c3Fw

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.