Pingströrelsens årsbok – en bra resurs

Varje år samlar den svenska pingströrelsen ihop information om alla församlingar, organisationer och verksamheter inom församlingsnätverket till en årsbok. Där beskrivs händelser under året som gått, intressant statistik och adresser till församlingar och personer inom rörelsen. I Pingströrelsens årsbok 2023 (som redogör för läget under år 2022) ingår också några sidor om de nordiska och baltiska systerorganisationerna, lite historik, lite aktuellt och någon/några bilder som ska vara typiska för den aktuella rörelsen. Nästa årsbok, dvs. år 2024 års version, kommer ut i början av hösten.

Lite statistik från år 2022: Antalet församlingar inom riksföreningen Pingst var 388, medan dito uppgifter för trossamfundet Pingst var 347 församlingar. Det fanns 64 fleranslutna församlingar (sammanslagna församlingar från olika samfund) samt ytterligare 43 pingstförsamlingar som inte hörde till ovannämnda nätverk. Totalt räknade pingst då med 431 församlingar.

Antalet döpta under 2022 var 1236, vilket är en klar ökning från coronaåret, men något mindre är åren innan. Det totala antalet medlemmar i församlingarna var 85886, antalet har sjunkit med knappt 1000 medlemmar per år under de senaste tre åren.

År 2022 hade den svenska pingströrelsen 17 församlingar med fler än 700 medlemmar, 49 församlingar med 300-699 medlemmar, 138 församlingar med 100-299 medlemmar och 227 med färre än 99 medlemmar.

Pingströrelsens årsbok görs varje år och samlar ihop viktiga uppgifter som annars skulle vara svåra att överblicka eller få tag i. Så vi kan vara tacksamma för att någon gör det ibland lite otacksamma jobbet med att samla ihop uppgifterna från ett stort nätverk av församlingar. Det är knappast alltid så lätt att få fram uppgifterna. Men att ha det samlat varje år är värdefullt för alla som vill få en begriplig helhetsbild och se trender och utvecklingslinjer i rörelsen. Så stort tack till årsboksmakarna!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.