50 svåra länder – World Watch List 2024

Organisationen Open Doors, som dokumenterar förföljelse och diskriminering mot kristna i världens länder, har publicerat årets lista (World Watch List 2024) över de 50 länder som uppvisar den svåraste förföljelsen. Man beräknar att 365 miljoner kristna lever i länder med förföljelse och diskriminering, 317 miljoner lever just i de här nämnda 50 länderna. Det är, som under tidigare år, kända totalitära och/eller muslimska länder som toppar listan även detta år.

De 10 länder som toppar listan är: Nordkorea, Somalia, Libyen, Eritrea, Jemen, Nigeria, Pakistan, Sudan, Iran, Afghanistan. På Open Doors svenska sajt kan du läsa om förhållandena i de specifika länderna och vad som gör att de kommer upp på listan med de 50 svåraste länderna. Det finns också länder som flyttats uppåt eller nedåt i listan beroende på förändringar i samhället i de specifika länderna.

Så här beskriver man hur man mäter graden av förföljelse:
World Watch Unit, som sammanställer WWL, skiljer på två typer av förföljelse: förtryck (den press som kristna utsätts för inom olika livsområden) och våld. Det förtryck som kristna upplever mäts i fem olika områden: privatlivet, familjelivet, sociala nätverk, livet som medborgare och kyrkolivet. I ett sjätte mätområde mäts förekomsten av våld. Insamlad data och statistik från de olika kategorierna översätts till poäng, där 16,7 är maxpoäng per kategori, maxpoängen för alla kategorier tillsammans är 100 poäng. Länderna rankas sedan efter den totala poängsumman. Rapporteringsperioden för WWL 2024 skedde under den 1 oktober 2022 till den 30 september 2023.

För den som vill veta mer om läget för förföljda kristna i världen och för den som vill ta med förföljda kristna i sin förbön är svenska Open Doors en viktig resurs. Open Doors har också en finsk sajt för den som vill ta del av det finska materialet – gå då till OpenDoors.fi

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.