FSP Led23: Betesdas nya kyrka

FSP Ledardagar avslutades med en rundtur och en samling i Betesda Churchs nya kyrka. I tre år har församlingen, till största delen på ”talko”, arbetat med att renovera den historiska Seminarium-byggnaden (från 1871) för att den ska kunna fungera för en församlings verksamhet idag. Projektledaren Mikael ”Miku” Nylund konstaterande att tillväxt är inspirerande, men också jobbigt. Åtminstone kände han det när de i kryprummet under huset skulle gräva ett dike för ett 30- meter långt avloppsrör. Men samtidigt är det förstås härligt att se visioner och drömmar ta form. Nu planerar man att flytta gudstjänsterna till den nya kyrkan innan sommaren och planerar samtidigt för att öppna ett ”fancy” café i den gamla kyrksalen i juni.

Bilden: Mikael Nylund talar till ledardagarnas deltagare (foto Oskar Sjöberg). Deltagarna i ledardagarna bjöds på en rundtur i byggnaden, som förutom den stora salen innehåller några stora klassrum, ett antal mindre rum och en gymnastikhall. Totalt får man ca 1000 kvadratmeter att disponera. Salen ska rymma ca 200 sittplatser. Naturligtvis kommer man också att ha ett café i huset eftersom ”kyrkkaffet” är en självklar del av att vara tillsammans. I ett av rummen, som ska bli Barnkyrkan, hänger ett glaskonstverk som kommer från ”Tabernaklet” på Svartholmen (ett tidigare lägerområde i Sibbo skärgård). Husets elledningar och rör har bytts ut, kök och toaletter installeras, modern teknik monteras i salen och i andra utrymmen. Hela huset gås igenom och i varje rum ska det konstrueras och målas och inredas. Efter den här behandlingen kommer huset att vara användbart i decennier framåt.

Huset ska, som sagt, vara användbart och fylla alla moderna kriterier för byggnader som samlar mycket folk, men samtidigt ska det bevaras enligt museiverkets krav och instruktioner. Det har naturligtvis varit en hel del diskussioner med museiverket och då speciellt när det gäller vad som får göras inomhus. Utsidan bevaras naturligtvis i den form den alltid haft, men inomhus behövde man öppna upp några väggar för att få en tillräckligt stor kyrksal. Men nu är man på slutrakan så tillvida att man ska kunna ta salen och en del andra rum i bruk till sommaren, även om det kommer att finnas mycket jobb kvar för flera år framåt, enligt Mikael Nylund.

När ”Seminarie-kyrkan” är tagen i bruk kommer församlingen att ha mångsidiga utrymmen för många olika verksamheter. Det kommer inte heller att vara svårt för någon att hitta kyrkan, eftersom Seminariet har stått där i nästan 150 år och varenda Ekenäsbo vet var det huset finns. Antagligen är rätt många nyfikna på vad den lokala pingstkyrkan har gjort med huset. Det ska bli spännande att följa med husets och församlingens fortsatta historia.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.