Nordisk pingstmissions fenomenala resultat

Under drygt 100 år har nordiska pingstmissionärer arbetat i mer än 100 länder och de nationella pingströrelserna som blivit resultatet beräknas idag ha ca 45 miljoner medlemmar. Det är ett fenomenalt resultat! Pingströrelserna i Norden har idag ”bara” ca 160.000 medlemmar, men har alltså samarbetsrelationer med ett enormt församlingsnätverk som omfattar miljontals människor. Sinsemellan har de internationella rörelserna inte haft mycket kontakt. I vissa länder har t.ex. svenska och finska missionärer startat separata församlingsrörelser. Idag försöker de nordiska ländernas pingströrelser samarbeta mer för att också utveckla nya kontakter mellan missionsländernas pingströrelser.

Därför inbjöd svenska Pingst drygt 200 ledare från dessa länder till Pingst Pastor International-konferensen som hölls i början av januari 2023 i Stockholm. 60-70 länder var representerade i den gruppen. Konferensen demonstrerade med all önskvärd tydlighet just denna enorma skara av trossyskon som idag arbetar i nationella pingströrelser. Den svenska och nordiska pingstmissionen har fått stora samhälleliga effekter i vissa länder där en betydande del av befolkningen är medlemmar i pingstförsamlingar. På konferensen medverkade t.ex. läkaren Denis Mukwege från Kongo (bilden), vars livsverk på Panzi-sjukhuset har gett tusentals kvinnor livsförvandlande vård. Hans insatser har fått internationell erkänsla t.ex genom Nobel-priset häromåret.

För att ytterligare tydliggöra pingstmissionens historia, typiska kännetecken och bestående värderingar, sammanställdes inför konferensen en bok med titeln ”Kallade till nationerna”. Boken delades ut till alla deltagare. Den översätts till flera språk för att även samarbetskyrkorna ska kunna få en större förståelse för missionsarbetet. Boken har både en intressant sammanställning av den svenska pingstmissionens historia och en klargörande genomgång av hur pingstmissionen kombinerar evangeliets förkunnande och social omsorg. Allt fler av de stora nationella pingstkyrkorna utvecklar egna missionsarbeten och boken kan då möjligen bidra till deras utvecklande av missionsvision och konkreta insatser.

Bokens kapitel är skrivna av dussinet olika skribenter. Missionär Jan-Erik Nyman (utsänd från Finland, arbetar för IBRA i Östafrika) bidrar till ett kapitel.

Boken kan beställas från Adlibris för 24,60€.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: