Tillsammans vågar vi

Ca 400 pastorer, församlingsarbetare och frivilliga samlas 6-8 oktober i pingstkyrkan i Tammerfors till de årliga Syyspäivät-ledardagarna. Pingstförsamlingen i Tammerfors är en stor och dynamisk församling som satsat rätt mycket på smågruppsverksamhet. De 146 smågrupperna fungerade också under corona-nedstängningen. I dagens läge är den mångsidiga verksamheten i full gång och man står den här veckan värd för ledardagarna.

Bilden är från den inledande samlingen. Den observante kan kanske identifiera skallarna nere till höger på bilden. Den med lite längre hår är Peter Halldorf, medan den kortsnaggade i mitten är Stefan Sigfrids. Båda är inbjudna som talare på Syyspäivät. Peter Halldorf är känd inte minst för sin undervisning om den helige Ande och han talar under två kvällar. Stefan Sigfrids har precis börjat sin tjänst som föreståndare i Saalem-församlingen i Helsingfors. Han talar under fredagseftermiddagen på dagarnas tema: ”Tillsammans vågar vi”.

Den första talaren på torsdagen fokuserade på att våga, att vara modig (eller frimodig). Tanja Närhi från Saalem Helsingfors är lärare på IK-opisto (Hfors Campus) och har tillsammans med sin man börjat ett pionjärarbete i Kvarnbäcken. Hon utgick från Josuas liv och upplevelse och drog några användbara slutsatser från berättelsen.

Josua 1:1-9

När HERRENS tjänare Mose var död sade HERREN till Josua, Nuns son, Moses tjänare: ”Min tjänare Mose är död. Bryt nu upp och gå över Jordan, du och hela folket, in i det land som jag ska ge åt Israels barn. Varje plats där ni sätter er fot har jag gett er, som jag lovade Mose. Från öknen till Libanon och ända till den stora floden Eufrat, över hela hetiternas land och till Stora havet västerut ska ert område sträcka sig.

Ingen ska kunna stå emot dig under alla dina livsdagar. Så som jag var med Mose, så ska jag också vara med dig. Jag ska inte lämna dig eller överge dig. Var stark och frimodig, för du ska som arv åt detta folk fördela det land som jag med ed har lovat deras fäder att ge dem. Var bara stark och mycket frimodig så att du håller fast vid och följer all den undervisning som min tjänare Mose har gett dig. Vik inte av från den vare sig åt höger eller åt vänster, så ska du ha framgång vart du än går. Låt inte denna lagbok vara skild från din mun. Tänk på den både dag och natt, så att du håller fast vid och följer allt som är skrivet i den. Då ska du lyckas på din väg och då ska du ha framgång. Har jag inte befallt dig att vara stark och frimodig? Var inte rädd eller förfärad, för HERREN din Gud är med dig vart än du går.”

Nödvändiga insikter:

  1. Det finns inte någon annan

Ibland önskar vi att någon annan skulle göra det.
Josua fick lov att förstå att Mose var död, nu var det hans tur och andra fanns det inte
Jeremia brottades också med sin kallelse
Jesus tydliggjorde kallelsen: Det är jag som valt er, inte tvärtom

  1. De gamla metoderna är inte längre relevanta

Josua fick inse att de gamla lösningarna inte längre funkade 
Nu skulle han själv höra från Gud och göra nya saker på nya sätt med nya redskap
Han visste ändå att Gud hade kallat honom, var med honom och skulle hjälpa honom. Det gav honom mod att ta ledarrollen.

Uppdraget är fortfarande givet av Gud – att göra lärjungar – men tiderna har förändrats. Hur nu nå fram, bygga relationer, undervisa och skapa utrymme för Anden?

  1. Det hänger på Guds närvaro

Nyckel för modet: Förtröstan på att Gud är med – Josua hade upplevt Guds närvaro, dett något av hans härlighet i sällskap med Mose. Den upplevelsen fortsatte även under hans fortsatta tjänst. Utifrån den fick han uppleva framgång.

Vad är Guds tilltal och konkreta ledning för vårt lokala sammanhang?

Hans svar på den frågan kan vara på tre sätt: 1. En tydlig, unik vision. 2. Ett par alternativ som båda funkar. 3. Blanko – eller inget – sök då mer kunskap, rådgivare etc och vänta på klarhet

  1. Det behövs kunskap och insikt i Guds ord

Det handlade inte då och inte heller nu om ett försök till detaljapplicering av lagen, utan om djupare förståelse av Guds natur och hans vilja.

Var bara stark och mycket frimodig så att du håller fast vid och följer all den undervisning som min tjänare Mose har gett dig. Vik inte av från den vare sig åt höger eller åt vänster, så ska du ha framgång vart du än går. Låt inte denna lagbok vara skild från din mun. Tänk på den både dag och natt, så att du håller fast vid och följer allt som är skrivet i den. Då ska du lyckas på din väg och då ska du ha framgång.

  1. Det är viktigt att lära känna Guds nåd, att den räcker till

Så kasta inte bort er frimodighet, den ger stor lön. Ni behöver uthållighet för att göra Guds vilja och få vad han har lovat.Hebr 10:35

Josua fick höra av Gud: 

  1. Jag har valt dig
  2. Jag har en plan
  3. Jag är med dig i framgångarna
  4. Jag har gett dig mitt ord, håll dig nära det
  5. Jag överger dig inte i svårigheterna

När vi nu har en så stor sky av vittnen omkring oss, låt oss då lägga bort allt som tynger och särskilt synden som snärjer oss så hårt, och löpa uthålligt i det lopp vi har framför oss. Och låt oss ha blicken fäst på Jesus, trons upphovsman och fullkomnare. För att nå den glädje som låg framför honom uthärdade han korset, utan att bry sig om skammen, och sitter nu på högra sidan om Guds tron. Tänk på honom som fick utstå sådan fiendskap från syndare, så att ni inte tröttnar och tappar modet. Hebr 12:1-3


På torsdagskvällen talade Peter Halldorf om det viktigaste imperativet, eller uppmaningen till de kristna: Låt er uppfyllas av Anden. Och förklarade varför det här är så avgörande viktigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: