Var hittar man en bra utbildning som förberedelse till arbete i en pingstförsamling? Om en person har upplevt kallelsen och viljan till att arbeta i en församling och att leda en andlig gemenskap – hur förbereder man sig bäst? Pingstförsamlingar (liksom alla församlingar) behöver bra och kapabla ledare och de växer inte på träd. Hur kan församlingarna hjälpa individer att utveckla sina gåvor i linje med församlingens tro och vision?
Historiskt har det inom den finlandssvenska pingströrelsen varit svårt att skapa egna utbildningsplatser och därför har många fått söka utbildning på olika håll. Ändå säger det sig självt att varje församlingsrörelse behöver erbjuda en utbildning som förstärker den gemensamma förståelsen av och visionen för församlingsbygget. Om utbildningen kan göras i samarbete med den lokala församlingen är det rimligtvis bättre för alla parter. Det goda i dagens situation är att det förstärkta nätverkandet med Pingstkyrkan i Finland och det redan etablerade samarbetet med svenska Pingst ger flera nya möjligheter till utbildning. För en utbildningssökande inom pingströrelsen (och frikyrkan i stort) finns det just nu goda alternativ.
Utbildning i Finland
För en finlandssvensk kan en utbildning i Finland som kan göras delvis på svenska, finska och/eller engelska vara en nyttig miljö då det förutom den teoretiska kunskapen och de teologiska färdigheterna också ger en boost åt språkkunnigheten och skapar kontakter med det stora finska pingstnätverket på ett personligt plan. Eftersom vi lever i en mångspråkig verklighet är det klokt att satsa både på språk och nätverkande. Därför förefaller en utbildning genom IK-Opisto (kopplad till Pingstkyrkan i Finland) vara den mest optimala utbildningskanalen för en person som vill förbereda sig för församlingsarbete. På IK-Opistos hemsida finns det massor av information om olika kurser och examensprogram, samt praktiska och ekonomiska aspekter. Det erbjuds heltidsstudier och studier du kan göra vid sidan om arbetet, korta och långa kurser och även möjlighet till internationellt gångbara examen. På IK-Opisto kan du studera på Iso Kirja i Keuruu, men också i Helsingfors eller (för vissa utbildningar) på distans.
Utbildning i Sverige
Det har varit naturligt för finlandssvenskar att söka sig till bibelskolor och utbildning i Sverige pga språket och den nära kontakt som redan etablerats med t.ex. svenska Pingst. Det finns redan ett flertal skolor med varierande kursutbud som både är avsedda för personlig andlig fördjupning och förberedelse för tjänst i församlingen. För den som vill studera på högskolenivå finns det nu möjligheter att göra det även till stor del på distans.
Fria kristliga folkhögskolan (FKF) i Vasa har gjort försök med TDH (Teologiska DistansHögskolan) i samarbete med Örebro teologiska högskola med lite blandat resultat – kruxet i den modellen är att det förutsätts en rätt stor grupp som samlas lokalt för att delta i kursen. Det visar sig vara svårt att få ihop tillräckligt många motiverade studerande på det här sättet.
Men nu har man i Sverige vidareutvecklat modellen för individuella studier på högskolenivå. Man kan nu delta i kurser och genomföra studier till stor del på distans och praktisera i sin egen lokala församling. Teologikandidatutbildning via två svenska högskolor med frikyrkligt perspektiv är nu möjlig. Örebros teol.högskola (ALT) (och Johannelunds teol. högskola, EFS) ger möjlighet till akademisk utbildning för framtida pastorer. Delvis distans och delvis närstudier. Det här planerar FKF att hjälpa till med för studerande i Finland.
Örebro Teologiska Högskola (också kallad ALT – Akademi för Ledarskap och Teologi) drivs av Pingst, Evangeliska frikyrkan och Alliansmissionen. Skolan erbjuder en mängd olika kurser med olika fokus, men också utbildning som leder till teologie kandidat examen och inkluderar praktik i församling som en obligatorisk del av studierna. FKF undersöker både ÖTH-ALT och Johannelund som alternativa studiekanaler, för att möjligen kunna fungera som en utbildningshubb i Finland.

Det är fullt tänkbart att en en enskild studerande från Finland kan studera ganska långt på distans inom ALT-programmet – och om det sker via FKF underlättas mycket av det tekniska genomförandet, liksom hanteringen av ekonomiska och logistiska utmaningar. Om en studerande redan arbetar inom pingst är ALT ett bra alternativ eftersom det är den utbildning som svenska Pingst stöder och är i närkontakt med. Det ger naturliga kontaktytor med den församlingsrörelse som är nära förbunden med Pingst i Finland. Baksidan med den här utbildningen är att den inte ger språkträning och kontaktytor till den finländska/finska verkligheten i lika hög grad som IK-Opisto gör.
Hur kan den lokala församlingen stötta unga och/eller nya församlingsledare och pastorer?
I församlingarna behöver medvetenheten om utbildningsmöjligheterna stärkas och framhållas mer än hittills. Det borde vara självklart att både anställda och frivilliga uppmuntras till fortbildning och utbildning. Även de som redan har en anställning eller ansvarsuppgift bör ges möjlighet till fortsatt utveckling – dvs. församlingen bör hjälpa till på något sätt att göra det möjligt.
När unga människor står inför vägval när det gäller kallelsen, yrkesval och kommande arbetsliv, är det bra om den lokala församlingen lyfter informationen om utbildningar – både möjligheten till och nödvändigheten av utbildning. Kanske infomaterialet borde ingå i församlingens återkommande kommunikation med församlingen? Unga människor behöver uppmuntras att gå på bibelskola och också att satsa på pastors- och teologiska studier.
När det gäller pastorer inom Pingstkyrkan i Finland förutsätts en 3-årig pastorsutbildning som grund för pastorslicensen, förutom några års erfarenhet och en särskild licenskurs på några dagar. När en pastor/församlingsarbetare uppfyller kriterierna kan arbetsgivaren (församlingen) anhålla om pastorslicens för sin pastor. Den enskilda församlingen kan anställa personer utan den formella pastorsutbildningen, men Pingstkyrkan beviljar då inte licens. Så även den detaljen kan tas med då en ung människa funderar över framtiden. Pingstkyrkan vill uppmuntra framtida pastorer (och andra församlingsarbetare) att ta tid för att förbereda sig väl och skaffa sig den teologiska kunskap och församlingscentrerade praktik som ger en god grund för framtida arbete. Samma gäller för missionärer och övriga församlingsarbetare.
Det här är bra både för individen och för församlingarnas framtida personalkompetens.
Kommentera