Pastorer på skolbänken

Pingstkyrkans i Finland verksamhetsledare Esko Matikainen längst till vänster,
Helena Korhonen (främre raden till höger) samt de flesta av kursdeltagarna

Under några dagar i juni 2022 satte sig ett femtontal pastorer från de finlandssvenska pingstförsamlingarna på skolbänken. Det var fråga om en historisk pastorsfortbildning då det var den första svenskspråkiga pastors/församlingsarbetarkursen i Pingstkyrkans historia. Pingstkyrkan i Finland (Suomen Helluntaikirkko) tog i bruk licenser, eller formella fullmakter, för pastorer och församlingsarbetare år 2015. Nu var det dags även för de svenskspråkiga pastorerna gå den fortbildning som förutsätts för pastorslicensen. Pastorerna fick en uppdaterad orientering i Pingstkyrkans historia, särart och strukturer. De fick också en introduktion i det nya registerprogrammet som används inom Pingstkyrkan och som nu tas i bruk för att garantera datasäkerhet i hanteringen av medlemmarnas personuppgifter.

Dessutom gick man igenom en tvådagars säkerhetskurs som gällde församlingsarbetets säkerhet och trygghet ur många olika synvinklar, men allra speciellt om trygghet och säkerhet inom barn- och ungdomsarbetet. Lagstiftningen har mycket att säga om säkerhetsaspekterna och de lagarna presenterades, liksom huvudstyckena i den bok som Pingstkyrkan tagit fram i ämnet: ”Suomen helluntaiseurakuntien lapsi- ja nuorisotyön turvaohjeisto” (ungefär: Säkerhetsanvisningar för barn- och ungdomsarbetet inom Pingstkyrkan i Finland).

Den femte dagen i kursveckan ägnades åt en vigselkurs som är en förutsättning för att pastorer ska kunna beviljas en officiell vigselrätt. Den kan sedan beviljas de pastorer inom Pingstkyrkan i Finland som gått genom hela kursprogrammet, dvs. hela veckan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.