Rauli skriver om länder i öst – och Ukraina

Rauli Lehtonen (Finska Filadelfia, Stockholm) har många kontakter i öst och i Ukraina. Nu skriver han dagsaktuella inlägg på sin blogg där han berättar om vad hans kontakter berättar inifrån Ukraina och även om en del hjälpinsatser som pågår. Han har också en del inlägg som ger en bakgrund till skeendet i öst – och nu specifikt i Ukraina. Han berättar bl.a. om den ukrainska pingstunionen som har 2000 församlingar och ca 200.000 medlemmar. Under lång tid har man känt hotet mot landets frihet och självständighet och nu mitt i kriget behöver man hjälp från trossyskon i andra länder.

Så här skriver han om bakgrunden till kopplingen mellan Sverige och Ukraina, samt engagemanget för mission i landet redan under sovjettiden på 1970-talet:

Det finns en historieskrivning, som hävdar att en stor del av Ukraina kallades för Kievriket på 800-1200-talet. Landet grundades av Rörik (Rjurik på ryska). Han var varjag och härstammade från ruserna, vilka identifieras som svear och kopplas till Roslagen. Enligt Nestorskrönikan uppstod riket ungefär år 830-880.

988 antog landets regent Vladimir kristendomen som statsreligion och Kiev växte snabbt till en av de största handelsplatserna i Europa genom att både den baltiska handelsleden och vägarna från Medelhavet korsade området. Några decennier senare gifte sig Olof Skötkonungs dotter Ingegerd med Jaroslav den vise av Kiev. Före sin död lät hon viga sig till nunna och räknas idag som ett helgon i den ortodoxa kyrkan.

Dessa band med Sverige och slaget vid Poltava är allmänt kända i stora delar av Ukraina. Bland kristenheten i öst känner man också till hur Filadelfiaförsamlingen i Oslo, Pingstkyrkan i Jönköping och Key Media i Finland startade ett bönekorståg i mitten av 1970-talet. Det engagerade över 500 församlingar i Norden till målmedveten bön för speciella förbönsområden i öst – bland annat för Ukraina.

Fortfarande menar många pastorer i Eurasien att denna decennielånga kampanj av bön medverkade till att det ateistiska Sovjetunionen nedmonterades och missionsinsatserna bland onådda folkgrupper kom i gång. Kristna frisläpptes från fängelser och biblar kunde distribueras fritt bland befolkningen.

Omvälvningen ledde till att Ukraina blev en andlig kornbod med den mest liberala religionslagen i Europa. Över 420 missionärer sändes ut till Ryssland, Centralasien och Kaukasien. Under de senaste fyra åren har den evangeliska rörelsen planterat över 400 församlingar och grupper i Ukraina. Flera kristna finns på politiska poster i regeringen och parlamentet.

Läs mer på Rauli Lehtonens blogg, hans texter om Ukraina ger dig ett annat perspektiv än vad de vanliga medierna ger. Han skriver både på svenska och finska med lite olika material på resp. språk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.