FSP:s ordförande med i Pingstkyrkans styrelse

Pingstkyrkan i Finland /Suomen Helluntaikirkko) höll sitt höstmöte på fredagen den 19 november 2021. Då valdes ny styrelse för två år framåt. I styrelsen sitter representanter för de olika regionerna i Finland. För första gången valdes också en representant för de finlandssvenska pingstförsamlingarna (FSP) in i styrelsen.

Pingstkyrkans styrelsemedlemmar och tjänstemän finns listade på Pingstkyrkans webbsidor.

Patrik Hellström

Det är FSP:s ordförande Patrik Hellström (Elim, Jakobstad) som nu är medlem i styrelsen för Pingstkyrkan i Finland (PiF). Hans personlige suppleant är Gabriel Grönroos (Betania, Sibbo). Dessutom valdes Johan Forsbäck (Fila Church Helsinki) in som suppleant för huvudstadsregionens representant. På det här sättet får de finlandssvenska församlingarna nu ännu en möjlighet att knytas närmare till den gemensamma Pingstkyrkans nätverk och verksamhet.

En annan nyhet under höstmötet blev att pingströrelsens evangelisationsorganisation Hyvä Sanoma nu går samman med Pingstkyrkan och blir en avdelning inom kyrkans organisation även rent juridiskt. Traditionellt har olika specialiserade verksamheter organiserats som separata föreningar som sedan sökt samarbete och koordination genom nätverksorganisationen HYRY. Det här är nu den första av dessa organisationer som går samman med Pingstkyrkan. Det är inte orimligt att tänka sig en utveckling där fler ansluter sig över tid, men samtidigt finns det säkert också de som helst vill fortsätta vara helt självständiga.

Tidningen ”Ristin Voitto” skriver om saken och citerar Hyvä Sanoma ry:s verksamhetsledare Janne Lahti:
– Det är fint att den långa processen har gått i mål. Det ligger mycket bön och mycket planerings- och förberedelsearbete bakom det här och därför är jag idag tacksam. Vi är tacksamma idag för församlingarnas och pastorernas stöd, liksom också för de kritiska rösterna. De har alla behövts.

Även inom Aikamedia Oy (som publicerar tidningar och böcker) har man följt den här processen noga. Aikamedias styrelseordförande Waltteri Haapala konstaterade efter mötet att ”samgången är ett strategiskt bra beslut för pingströrelsen. Det här var en bra öppning och jag hoppas att också andra aktörer nu får en uppmuntran att söka möjliga nya samgångsprocesser.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.