FSP: Verksamheten normaliseras

Nu börjar verksamheten i de finlandssvenska pingstförsamlingarna (FSP) normaliseras. Mycket har ju varit nedstängt under corona-tiden men nu är planeringen för normal verksamhet i full gång. Kanske med tillägget att flera församlingar fortsätter med streamandet och youtubandet. Regionala samlingar och konferenser kan igen bokas in.

Det här blev tydligt under FSP Föreståndarrådets* möte i Tammerfors 16-17 september. I rapporterna från de olika församlingarna och regionerna beskrevs det hur gudstjänster, barn&ungdomssamlingar och den stora mångfalden av verksamheter nu kommer igång, efter ett och ett halvt års nedstängning eller halvfart. En del rapporterar att man fått nya människor på mötena tack vare streamande, andra väntar på att fler ska våga komma med igen.

Tre intressanta saker som behandlades under dagarna:

1. Hur hantera åsikter och aktörer som kommer med ”överdrivna sanningar” eller ”villoläror”. För det samtalet var pastor Dan Salomonsson från Uppsala Pingst med på zoom-länk och berikade gruppen med bibliska insikter.

2. FSP:s riskhanteringsdokument. Rådet hade tidigare utsett en grupp för att förbereda en beredskapsplan för olika risk- och krissituationer som kan inträffa i en församling. Monika Koskinen presenterade gruppens arbete och dokumentets text, som nu börjar vara färdig. Det blir ett viktigt arbetsredskap för församlingsledarna.

3. Gemensamma satsningar för 2022. Regionernas processgrupper planerar att samlas. I Österbotten har gruppen haft regelbundna träffar även under corona. I södra Finland ska träffarna nu startas på nytt. I början av året rekommenderas Pingst Pastor Konferensen i Stockholm 10-12.1.22 för alla församlingsledare. Nu planeras FSP Ledardagar för alla församlingsledare och medarbetare: 18-19.3.2022 i Sibbo Betania. Sommarkonferensen planeras hållas på Norrvalla i Vörå 30.6-3.7.2022. Mera info om allt det här kommer naturligtvis senare.

* FSP Föreståndarråd är en grupp av föreståndare och ledare inom församlingsnätverket ”Finlands svenska Pingst”. Patrik Hellström (4:e från höger i bilden) är ordförande och sammankallare. Rådet behandlar gemensamma frågor från teologi till praktiskt nätverkande.

Personerna på bilden från höger: Kenneth Witick, Filadelfia Borgå, Lilian Lytz, Sion Vasa, Maria Prost Petalax Pingst+FSPM, Patrik Hellström, Elim Jakobstad, David Wikström, Betel Raseborg (Karis), Magnus Mikander, Elim Kvevlax, Fredrik Martin, Betesda Church Raseborg (Ekenäs), Anders Olin, Sion Vasa, Agneta Enström, Salem Nykarleby, och bakom kameran Gabriel Grönroos, Betania Sibbo. (Till gruppen hör också Johan Forsbäck, Fila Helsinki, och Joel Stenroos, Pingstkyrkan Åland – men de hade inte tillfälle att vara med på det här mötet)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: