Sibbo Betania 100 år – jubileumsgudstjänst 31.10

År 2021 fyller Betania 100 år! Den 12 juni 1921 samlades några tiotal sibbobor för att grunda en ny församling som fick namnet Betaniaförsamlingen. Den församlingen firar nu 100 år. Det konkreta firandet går av stapeln söndagen den 31 oktober kl. 15 i Betaniakyrkan på Stora Byvägen 34 i Nickby.

Varför bildades en ny församling?
Tio år innan grundandet av Betania hade pastor T.B.Barratt från Norge besökt Finland och satt igång en utveckling som skulle medverka till att många nya församlingar bildades i Finland och i Norden.

I Sibbo hade troende redan tidigare blivit inspirerade av nya strömningar. Efter att konventikelplakatet upphävdes 1870 i Finland blev det möjligt att ordna kristna möten utan den lutherska kyrkans tillstånd och medverkan. Samtidigt hade också tankegångar om t.ex. troendedop och en fri kyrka fått gehör även i Sibbo. Därför bildades redan år 1886 en baptistförsamling, som sedan blev föregångare till pingstförsamlingen Betania.

Baptistförsamlingen i Sibbo fick år 1906 en föreståndare vid namn Josef Alarik Lindqvist och han blev sedan både intresserad och inspirerad av pingstbudskapet som TB Barratt och Lewi Pethrus (pastor i Filadelfia Stockholm) förkunnade. JA Lindqvist fick en majoritet av församlingen med sig i den här processen. När baptistsamfundet i Finland förhöll sig negativ till utvecklingen beslöt man i Sibbo att gå ut ur baptistsamfundet och bilda en ny församling som skulle nätverka med likasinnade församlingar i Finland och Norden. Det officiella mötet då man grundade den nya församlingen hölls den 12 juni 1921.

J.A. Lindqvist fortsatte som föreståndare i den nybildade församlingen ända fram till 1927, även om han under senare år bodde i Jakobstad. Han medverkade även till att pingstförsamlingar startade i Österbotten.

År 1910 hade församlingen under J.A.Lindqvists ledning byggt det ursprungliga Betania-kapellet vid Stora Byvägen 34 i Nickby. Det revs efter att den nuvarande Betaniakyrkan togs i bruk i november 1997.

Det kommer att bli fler berättelser om Betanias 100 år under året. Församlingen samlar bilder och historier och förhoppningsvis ska det bli en mångsidig historik så småningom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: