Kvevlax-pastor ny ordförande för FSPM

Finlands svenska Pingstmission (FSPM) höll sitt höstmöte den 21 november 2020 med deltagarna utspridda på olika platser – men förenade genom Zoom. På agendan fanns budget och planer för nästa år, liksom val av ny styrelse. Magnus Mikander, pastor i Elimförsamlingen i Kvevlax, tar nu över som ordförande för styrelsen under följande 2 år. Han har tidigare varit vice-ordförande, så arbetet med mission och utvecklingssamarbetsprojekt är välbekanta för honom.

Avgående ordförande, Patrik Hellström, avtackades för sitt arbete som ordförande under de senaste två åren, då han fått arbeta hårt för att lotsa FSPM genom en svår period av ekonomisk kris och personalförändringar och administrationens flytt till Jakobstad. Under hans tid som ordförande har FSPM kunnat staka ut en väg framåt med klar struktur och stabilare ekonomi som möjliggör nya planer och verksamheter. Den nya ordföranden och den nya styrelsen kan nu jobba vidare med hopp och tillförsikt inför kommande år.

Några deltagare i höstmötet samlades i Betania Sibbo. Övriga deltog hemifrån eller från t.ex. Sion Vasa.

Nya projekt
FSPM har nu fått finansiering från utrikesministeriet i Finland för två projekt i Tanzania resp. Burundi för åren 2021-2022. Det innebär att projektbudgeten för 2021 blir drygt 4 gånger större än under 2020. Det kommer att bidra till att balansera personalkostnaderna på en bättre nivå. Nytt är att de här projekten inte som tidigare administreras via Frikyrklig Samverkan (FS) utan nu genomförs helt i egen regi, men också med ökat samarbete med Fida International (finska pingsts utlandsarbete). Fokuset är att samverka mer med församlingarna också i projektarbetet. Nytt är också att FSPM börjar administrera stödet för barnhemmet i Thailand som Filadelfia i Närpes ansvarat för i många år.

Magnus Mikander och Maria Prost

Framtidstro
Efter två riktigt utmanande år, börjar FSPM nu orientera sig till år 2021 med lite större budgetram, nya verksamheter och med ledare som representerar en lite yngre generation. Verksamhetsledare är numera Maria Prost med kontor i Jakobstad, projektledare är Oskar Sjöberg, med kontor i Raseborg.

Båda projekten i Afrika riktar sig ganska mycket till barn och unga. I Burundi är fokuset på att minska risken för och effekterna av drogmissbruk och human trafficking. I Tanzania är fokuset på att hjälpa funktionsnedsatta i alla åldrar och gatubarn.

Under året har corona-pandemin hindrat en del planerade besök hos samarbetspartnerna i Syd. Tillsvidare har t.ex. Tanzania inte drabbats nämnvärt av corona och Oskar Sjöberg gjorde ett besök där i november för att förbereda det nya projektet som ska starta efter årsskiftet. Man hoppas kunna börja göra fler besök under nästa år.

Det ger också bättre förutsättningar för tätare besök hos och kontakter med de utsända medarbetarna, missionärerna Hanna och Jan-Erik Nyman och Maria Holmberg i Tanzania och Andreas och Laila Pettersson i Filippinerna, samt ytterligare flera som inte är anställda men får understöd via FSPM.

Ökat samarbete
Målsättningen är också att utveckla samarbetet med församlingarna i Finland, dels med mera kontakter och besök till församlingarna, dels genom att tydligt markera församlingarnas engagemang genom att ha en ”värdförsamling” för resp. projekt. Fila Church Helsinki är värdförsamling för Burundi och Betesda Church Raseborg torde bli värdförsamling för Tanzania-projektet. Andra församlingar är engagerade i olika arbeten, som t.ex. Filadelfia Närpes arbetar vidare med Thailand, Betania Sibbo sköter faddrarkoordinationen för skolhemmet i Indien mm.

Pandemins verkningar
Både församlingar och FSPM påverkas precis som alla andra av pandemi-restriktioner och anpassningar. Största delen av den planerade verksamheten bygger ändå på fasta underhåll till missionärer, fadderstöd till olika verksamheter, projektstöd från utrikesministeriet mm. som inte fluktuerar så mycket. Så det mesta av verksamheten har goda förutsättningar att fortsätta trots pandemin. Men det innebär nog också att man måste vara beredd på att utveckla nya former av verksamhet, insamlingsprocesser och media-närvaro i Finland för att bevara och utveckla engagemanget i församlingar och enskilda. Samtidigt så ger det nya verktyg för arbetet och nya kontaktytor till nya målgrupper.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.