Beredskapslagen stänger skolor, kyrkor mm

Som Svenska Yle rapporterar har regeringen nu tagit beslut om att ta i bruk beredskaplagen, som torde godkännas av riksdagen på tisdag 17.3. Man har en lång lista på åtgärder som mycket dramatiskt kommer att begränsa finländarnas liv och aktviteter. Bl.a. stängs alla skolor från lågstadier till universitet. Man uppmanar till maximal försiktighet och förbjuder bl.a. samlingar på mer än 10 personer. Man konstaterade att det nu råder undantagsförhållanden i Finland och att det därför är påkallat att ta till detta historiskt sett ovanliga beslut.

Det här betyder förstås att alla större samlingar är förbjudna, vilket drabbar församlingslivet mycket konkret då inga offentliga samlingar kan hållas i kyrkorna. Det speciella läget är tänkt att fortgå till den 13.4 dvs påskdagen – vilket betyder att det kristna påskfirande måste ske i hemmen och få hjälp av media.

Församlingarnas digitala tjänster

Redan söndagen den 15.3 hade flera större församlingar ställt in sina gudstjänster och i stället sänt program via youtube och Facebook live.

Fila Helsinki hade sin första webbsändning – skrolla till 42:20 för programstarten…

Det här kommer säkert att bli väldigt vanligt under de kommande veckorna. Så för dem som surfar på nätet kommer det att bli ett smörgåsbord av gudstjänst- och andaktsprogram från olika församlingar. Hur församlingarna ska kunna involvera de egna medlemmarna och behålla någon form av gemenskapskänsla och tvåvägskommunikation blir intressant att följa med. Det har väl aldrig getts ett bättre tillfälle att utveckla församlingens digitala mediekunnande än nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.