Pingst ger anvisningar för corona-anpassning

Covid 19 utbredning 11 mars (Wikipedia)

När det gäller corona-läget händer det hela tiden nya saker. Idag skred regeringen till verket med att besluta om att fr.o.m. 13.3 ska alla offentliga tillställningar med fler än 500 deltagare ställas in – ett liknande beslut som tagits i Sverige. Pingstkyrkan i Finland går också ut med anvisningar om hur enskilda och församlingar ska hantera risken för smitta.

Varje enskild person liksom församling gör väl i att aktivt följa med rapporteringen och de anvisningar som myndigheterna ger. Sedan bör varje församling göra en riskbedömning gällande de gudstjänster och andra evenemang man arrangerar. De flesta församlingar samlar färre än 500 mötesdeltagare per gudstjänst men olika försiktighetsåtgärder är ändå nödvändiga.

Handhygienen är särskilt viktig. Tvätta händerna noga innan du beger dig till gudstjänsten. Även då man anländer till kyrkan är det skäl att tvätta händerna på nytt eller använda de handdesinficeringsmedel som finns till hands. Undvik att skaka hand så länge epidemin pågår. Även i förbönssituationer undviks närkontakt. I den akuta fasen rekommenderas att man undviker nattvardsfirande, men iakttar extra stor hygienisk försiktighet ifall man ändå vill genomföra ett nattvardsfirande.

I samband med insamlande av kollekt bör pengarna hanteras med beaktande av smittorisk. En god idé för var och en som kan är att betala in sin gåva till församlingen via nätbanken.

Läget är som sagt föränderligt så nya åtgärder torde bli aktuella. Men församlingarna behöver redan nu beakta smittorisken och påminna om handdesinficeringen och undvikande av närkontakt under de närmaste veckorna.

Även svenska Pingst följer aktivt med och ger anvisningar på sin webbsida

Kategorier:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.