Elim Jakobstad bildade samfundsförsamling 12.2.2020

elim_jakobstadOnsdagen den 12 februari 2020 går till historien som den dag då Elimförsamlingen i Jakobstad som första pingstförsamling inom FSP-nätverket bildade en samfundsförsamling med avsikt att ansluta sig till samfundet Suomen Helluntaikirkko / Pingstkyrkan i Finland. Flera församlingar är på väg att göra samma procedur – några planerar att besluta om saken i samband med sina rf-årsmöten i mars.

ph_19_400Föreståndaren i Elim Jakobstad, Patrik Hellström, berättade att det var 37 personer som undertecknade stiftelseurkunden. Enligt stadgarna räcker det med 10 personer för den manövern, men ju fler som är med från början desto bättre. Övriga medlemmar i församlingsgemenskapen/föreningen kan sedan i lugn och ro ansluta sig efterhand. Dessutom blir alla i församlingen antecknade i den lokala församlingens register även om inte alla är personligen medlemmar i samfundet. Så det är ganska odramatiskt på ytan.

Den här samfundsprocessen är ändå tecken på en större förändringsprocess som är på gång inom FSP, dvs. bland de (ursprungligen) finlandssvenska pingstförsamlingarna.

  1. Dels ombildas församlingarnas juridiska struktur från förening till samfund – och flyttas därför från föreningslagen till religionsfrihetslagen. Det har också betydelse på individplanet på så sätt att den som ansluter sig till samfundet också blir officiellt noterad som tillhörande ett trossamfund i befolkningsregistret. Det officiella antalet kristna i Finland får därmed en liten ökning.
  2. Dels innebär anslutningen till Helluntaikirkko / Pingstkyrkan i Finland att församlingarna stärker sin samhörighet med pingst i Finland, stabiliserar sin teologiska hemvist och identitet, samt bekräftar att språket inte är den viktigaste identitetsmarkören utan snarare den pentekostala tron. Det här underlättas förstås av att allt fler församlingar fungerar på fler språk redan nu och av att fler och fler svenskspråkiga även i samhället vant sig vid att leva i en multikulturell miljö med flera språk.

Det finns sidor med allt och omställningsprocessen är naturligtvis inte fri från utmaningar. Församlingar som har lite mer fastigheter och verksamhet (t.ex. daghemsverksamhet) som är beroende av bidrag behöver se över vad som händer om all egendom överförs till samfundsförsamlingen (fastighetsskatter, verksamhetsbidrag) och hur man ska hantera sådana scenarior. En möjlighet som ser ut att bli vanlig är att behålla föreningen för de verksamheter som bättre fungerar på föreningsbas och överföra allt annat.

År 2020 ser ut att bli året då flera aktiva församlingar tar steget över till samfundsförsamling. Förutom Elim Jakobstad så har åtminstone Salem Nykarleby, Sion Vasa, Elim Kvevlax, Filadelfia Närpes och Betania Sibbo aviserat att de tar frågan till diskussion/beslut i rf-årsmötet i mars. En del av de övriga församlingarna är positiva men uppe i processer som gör att man måste vänta med att påbörja omställningen, andra avvaktar av andra orsaker och några är tillsvidare inte övertygade om att det här skulle passa dem. Det här framkom vid genomgång av läget i föreståndarrådets möte i Tammerfors den 6 februari.

Men bollen är satt i rullning och flera av de lite större församlingarna kommer att gå åt samma håll redan under det här året. Vilket ger andra församlingar både modell och orsak att fundera över sin egen situation och framtid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.