Uttalande om yttrandefrihet, Bibeln och Räsänen

para_vi_400Den tidigare inrikesministern, nuvarande medlemmen i Finlands riksdag, Päivi Räsänen, har blivit föremål för polisutredning och åtalsprövning. Läs mer om det t.ex. i Världen idag (bilden).

Med anledning av det här har mer än 800 församlingsledare och aktiva skrivit under ett offentligt uttalande om stöd för Räsänen och för yttrandefriheten. Uttalandet offentliggjordes den 13.11.19. Det har också refererats i olika media, t.ex. Helsingin Sanomat.

Det är väl ingen som inbillar sig att uttalandet har någon effekt på själva processen, men det är förstås ett sätt att uttrycka solidaritet med Räsänen i ett samhällsklimat som blivit allt hårdare och mer intolerant mot allt som inte är ”politiskt korrekt”. I praktiken belyser aktionen också att det finns en tydlig skiljelinje mellan och inom kyrkorna i den aktuella frågan.

Här en svensk version av originaltexten på finska som finns nedanför:

Yttrandefrihet Bibeln och Räsänen
Vi undertecknade vill offentligt stöda Päivi Räsänen pga den polisutredning och åtalsprövning som hon är föremål för. Det handlar först och främst om yttrandefriheten och den bok som är livsviktig för oss, nämligen Bibeln. Vi vet att inte alla finländare ser Bibeln som viktig och en stor del känner den inte överhuvudtaget. För oss i församlingarna är den ändå vårt livs grundval. Päivi hör till denna grupp. Vi tillhör olika samfund, men vi tillhör ändå samma familj.

I sin tweet publicerade Päivi en bild av utvalda Bibeltexter. Om det inte är tillåtet, så betyder det att Bibeln hädanefter är en förbjuden bok i Finland. Ett liknande förhållningssätt till Bibeln hittar man bl.a. i Nord-Korea och Kina, och det säger mycket om dessa samhällens yttrandefrihet. Det har under lång tid i Finland varit tillåtet att offentligt tala illa om kristna. Det är lätt, för de flesta kristna låter saken bero. Kristna vill vara förlåtande och inte göra ett stort nummer av att de blir illa behandlade.

Under de senaste åren har det varit tillåtet att med hårda ord kritisera och svartmåla troende, då man samtidigt å andra sidan kräver tolerans mot alla. I toleransdiskussionen är det bara de mest högljudda som hörs, och de kristna tillhör sällan den skaran. Det verkar som att alla åsikter är tillåtna utom de kristna åsikterna. Därför är många tysta.

Päivi Räsänen har inte varit tyst. Hon har modigt stått för de saker som är viktiga för henne och för alla som tror på Bibeln. Hon har inte krävt att alla ska tro på samma sätt, men har inte hon och vi längre rättighet att uttrycka våra åsikter? Päivi har inte uppmanat någon till några hatbrott eller liknande, hon har endast lyft fram Bibelns budskap. Det har hon gjort, inte i första hand för dem som inte tror på Bibeln, utan för kyrkan som hon tillhör.

Organisationen Open Doors, som följer med den globala situationen, har redan länge rapporterat att de kristna är den mest förföljda gruppen. Det här noteras inte i Finland, för här finns ju inte det problemet. Eller finns det? Om en kristen riksdagsman hamnar ut för att bli utredd av myndigheterna för att hon publicerat text som härrör sig från Bibeln, då är vi väldigt långt borta från det Finland som stred sig fri för drygt 100 år sedan.

Vi som undertecknat är ledare och påverkare i kristna församlingar och organisationer. Vi är en del av kristenhetens mångfald och vi tror att också vår röst får höras.

Det finns många kristna (troende) i Finland som tror att Bibeln är Guds ord. Vi lever i tro på Bibelns löften och på den Gud som uppenbarar sig genom Bibeln. Han är vår Far, Bror och Hjälpare. Han är med oss varje stund. Han är vägen, sanningen och livet. Vi kommer inte att överge Bibeln eller varandra.

I Finland är det hela folket som besluter om yttrandefriheten. Vi som undertecknat det här uttalandet hoppas att folket modigt reser sig för att försvara yttrandefriheten.Kristittyjen yhteinen julkilausuma – julkaisuvapaa 13.11.2019:

Sananvapaus, Raamattu ja Räsänen

Me allekirjoittaneet haluamme julkisesti tukea Päivi Räsästä häneen kohdistuneen poliisitutkinnan ja syyteharkinnan vuoksi. Kyse on ennen kaikkea sananvapaudesta ja meille elintärkeästä kirjasta, Raamatusta. Tiedämme, että jokainen suomalainen ei näe Raamattua tärkeänä ja suuri osa ei tunne sitä lainkaan. Meille seurakunnissa se on kuitenkin elämämme perusta. Päivi kuuluu tähän joukkoon. Me kuulumme eri kirkkokuntiin, mutta siitä huolimatta me olemme samaa perhettä.

Tviitissään Päivi julkaisi kuvan valituista Raamatun jakeista. Jos se ei ole sallittua, se tarkoittaa, että Raamattu on tästedes Suomessa kielletty kirja. Vastaavaa asennoitumista Raamattua kohtaan löytyy mm. Pohjois-Koreasta ja Kiinasta, ja se kertoo hyvin paljon näiden yhteiskuntien sananvapaudesta. Hyvin pitkään Suomessa on ollut sallittua puhua kristityistä pahaa julkisesti. Se on helppoa, koska useimmat kristityt antavat asian olla. Kristityt haluavat antaa anteeksi, eivätkä tee numeroa siitä, että heitä kohdellaan väärin.

Viimeisten vuosien aikana on ollut sallittua hyvinkin kovin sanoin arvostella ja mustamaalata uskovia, kun toisaalta vaaditaan suvaitsevaisuutta kaikkia kohtaan. Suvaitsevaisuuskeskustelussa vain äänekkäimmät kuullaan, eivätkä kristityt ole kuuluneet siihen joukkoon. Tuntuu usein siltä, että kaikki muut mielipiteet ovat sallittuja paitsi kristityn mielipiteet. Siksi monet ovatkin hiljaa.

Päivi Räsänen ei ole ollut hiljaa. Hän on rohkeasti seissyt niiden asioiden puolesta, jotka ovat hänelle ja kaikille Raamattuun uskoville tärkeitä. Hän ei ole vaatinut, että kaikki uskovat samoin, mutta eikö hänellä ja meillä ole enää oikeutta sanoa mielipidettä? Päivi ei ole yllyttänyt ketään vihatekoihin tai muuhun vastaavaan, hän on vain tuonut esiin Raamatun sanoman. Eikä niinkään heitä varten, jotka eivät Raamattuun usko, vaan sille kirkolle, johon hän itse kuuluu.

Open Doors -järjestö, joka tutkii maailmanlaajuista tilannetta, on jo kauan raportoinut, että kristityt ovat maailman vainotuin ryhmä. Tätä ei kuitenkaan huomioida Suomessa, sillä täällähän sitä ongelmaa ei ole. Vai onko? Jos kristitty kansanedustaja joutuu viranomaisten tutkinnan kohteeksi siitä, että on julkaissut tekstiä Raamattuun perustuen, olemme erittäin kaukana siitä Suomesta, joka taisteli itsensä vapaaksi vain vähän yli 100 vuotta sitten.

Me allekirjoittaneet olemme johtajia ja vaikuttajia kristillisissä seurakunnissa ja järjestöissä. Olemme osa kristillisyyden monimuotoisuutta, joten uskomme, että myös meidän äänemme saa kuulua. Suomessa on paljon uskovia, niitä jotka uskovat Raamatun olevan Jumalan Sana. Me elämme luottaen Raamatun lupauksiin ja Raamatussa itsestään ilmoittavaan Jumalaan. Hän on meille Isä, veli, auttaja, Hän on kanssamme joka hetki. Hän on tie, totuus ja elämä. Me emme tule luopumaan Raamatusta, me tulemme aina tukemaan toisiamme. Mutta sananvapaudesta Suomessa päättää koko kansa. Me allekirjoittaneet toivomme, että kansa rohkeasti nousee puhumaan sen puolesta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.