Ny pingstbiskop i Tanzania

mul_bat_rv1019Den 28 september höll Free Pentecostal Church in Tanzania (FPCT) sitt årsmöte och valde ny biskop efter David Batenzi som arbetat i två perioder á 5 år. Enligt FPCTs konstitution kan en biskop endast väljas för två perioder och därför var det dags att välja ny. Det är ett gott tecken att man kunnat verka enligt sina stadgar och inte, som är ganska vanligt i Afrika, tänker att ledarskap är ett livslångt kall.

Tidningen Ristin Voitto (finsk pingst) rapporterar 24.10.19 om valet då Stevie Mulenga valdes till ny biskop för pingstsamfundet FPCT som startades av svensk/nordisk pingst och som idag beräknas ha ca 400.000 medlemmar. Under Batenzis tid som biskop fungerade Mulenga som vice-biskop, så han har god erfarenhet av att leda det nationella arbetet. Han har hittills fungerat som föreståndare för pingstförsamlingarna i staden Tanga.

Under Batenzis tid startade FPCT upp missionsarbeten i grannländerna Zambia, Malawi, Mozambik och Syd-Sudan. Han har kunnat ena församlingsnätverket och stärka ekonomin också för det nationella arbetet. Antalet bibelskolor ökade och utbildningsnivån höjdes. Nu kan han åter fokusera på uppgiften som föreståndare för pingstförsamlingen i Mwanza. Enligt Ristin Voitto hade Batenzi förutom de 10 senaste åren som biskop fungerat som nationell ledare för FPCT redan i 16 år innan dess.

Samtidigt med biskopsvalet gjordes också andra val av ledare till FPCT HQ. Till vice-biskop valdes Elias Simon, som verkat som regionbiskop i Mwanza. Till generalsekreterare valdes pastor George Mwita, och till vice-sekreterare valdes Jackson Muna. Den tidigare generalsekreterare Elias Shija, som besökt Norden och även Svenskfinland flera gånger, fortsätter nu som pastor och föreståndare i församlingarna i Tabora och Dodoma. Jackson Muna har tidigare fungerat som projektansvarig.

Samarbetet mellan nordisk Pingst och FPCT har fungerat under många år och man känner varandra bra. Det ska ändå bli intressant att följa med hur samarbetet nu utvecklas med dessa nya ledare (eller gamla ledare i nya roller).

Bilderna från Ristin Voitto, ursprungligen från FPCT:s arkiv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: