Pingstkyrkan i Finland får nya medlemmar

IMG_7195Under senare år har samfundet Pingstkyrkan i Finland (PiF) sett en ökande trend när det gäller anslutna församlingar och medlemmar. Drygt 70 pingstförsamlingar har hittills anslutit sig och fler är på väg. Även de svenskspråkiga pingstförsamlingarnas ledare är nu rätt ense om att det bästa alternativet för de föreningsbaserade församlingarna är att bilda en samfundsförsamling och ansöka om medlemskap i PiF. Därför undertecknades ett intentionsavtal mellan PiF och Finlands svenska Pingst (FSP) som beskriver just denna ömsesidiga vilja att de svenskspråkiga ska bli en del av PiF.

Mika Yrjölä och Patrik Hellström undertecknade intentionsavtalet den 27 juni 2019 i samband med ledardagen som inledde Sommarkonferensen i Jakobstad (bilden). Mika är ledande pastor för Saalemförsamlingen i Helsingfors och ordförande för PiF, medan Patrik är föreståndare för Elimförsamlingen i Jakobstad, nationell ledare för FSP (Finlands svenska Pingst) och ordförande för FSPM (Finlands svenska Pingstmission rf).

Det är en ganska långdragen process som ligger bakom den nuvarande inriktningen. När religionsfrihetslagen förnyades år 2003 bildade man PiF. De svenskspråkiga församlingarna var då inte beredda att ansluta sig till det finsk/tvåspråkiga samfundet, utan sökte en egen lösning. Det egna samfundet vann ändå inte i praktiken något större gehör då endast två församlingar gick igenom den då ganska omständliga processen att bilda samfundsförsamling.

Nu 16 år senare har läget förändrats på flera områden. Inte minst när det gäller språkverkligheten. I många församlingar har man fått in nya språk, med tolkning och olika språklösningar, vilket gör språket som identitetsbärare lite mindre viktig. I många församlingar har det också skett en generationsväxling i ledarskapet, vilket leder till nya lösningar och nya prioriteringar. Även lagstiftningen och andra förändringar i samhället gör samfundsstrukturen mer attraktiv eftersom den ger större frihet för kyrkan att vara kyrka med egna strukturer och ordningar. Sist men inte minst så är det också en faktor att övriga pingstkyrkor i Norden ombildats till samfund, precis som internationella pingstkyrkor. Historiskt och teologiskt hör de finlandssvenska församlingarna hemma i Pingst och att ansluta sig till PiF understryker och förstärker den samhörigheten.

Signalerna från församlingsledarna var ganska tydligt positiva till att inom kort påbörja processen med informationsmöten som leder till föreningsmöten för beslut så småningom. De större församlingarna avser att sätta igång med sina lokala processer i höst. Under ledardagen presenterades en tydlig instruktion om hur församlingarna ska gå tillväga, den delades ut på en minnessticka till församlingarnas representanter och materialet finns att få från FSP-kontoret i Jakobstad. Patrik Hellström är beredd att besöka församlingar även i det här ärendet.

fsp19_na

Niklas Andersson från Betesda Church presenterade informationsmaterialet som nu ska göra det någorlunda enkelt för församlingarna att förbereda processen att förändra sin struktur. Även PiF-kontoret står till tjänst med råd och material vid behov. Som det beskrivs i intentionsavtalet: Målet med samarbetet är att så många svenska församlingar som möjligt kan organisera sig som religionssamfund[sförsamling] inom Pingstkyrkan i Finland. Var och en församling beslutar självständigt om inträde i religionssamfundet Pingstkyrkan i Finland. Pingstkyrkan i Finland bistår församlingarna med rådgivning under processen, men också FSP jobbar aktivt för att föra in församlingarna, stöda och rådgiva under processens gång.

Den struktur som nu planeras gör det möjligt för alla församlingar (även de som inte ombildas till samfundsförsamling) att föreslå en representant till föreståndarrådet som i samfundet utgör ett av styrelsen utsett utskott för att planera och samordna det gemensamma arbetet inom FSP-nätverket. På det här sättet kan alla fortsätta vara med i nätverket. Den organisation som hittills varit mötesplatsen och samarbetsstruktur för församlingarna, nämligen Finlands svenska Pingstmission r.f, kvarstår och fortsätter att samordna missionsarbetet och producera tidningen Livet mm.

Instruktioner, rådgivning, teologi, församlingsordningsmallar mm är nu tillgängliga för församlingarna. Under hösten följer en samtals- och beslutsprocess i de lokala föreningarna. Hur lång processen för de olika församlingarna blir återstår att se, men möjligen kommer de snabbaste till skott under 2020, medan andra behöver mer tid. Intentionsavtalet är i kraft under 3 år, så det är rimligt att vänta sig en aktiv process under den tiden. Pingstkyrkan i Finland kommer hur som helst nu att få nya medlemmar, både svensk- och flerspråkiga sådana.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: