Livet goes green

li4_19_300Tidningen Livets aprilnummer (2019) är grönt. Både pärm och innehåll pekar på den aktuella frågan kring miljö och klimat och hur vårt handlande påverkar den värld vi lever i. Hur ska en kristen förvalta det skapade och hur ska man förhålla sig till den miljödiskussion som inte minst många unga nu driver med stort engagemang?

I en mediavärld med många röster och det ständiga behovet av att kunna verifiera trovärdigheten och sanningshalten i de mest motstridiga påståenden behövs sans och balans i resonemanget.  Tidningen Livet vill bidra med ett kristet perspektiv i den nu så aktuella diskussionen. Här publiceras ledaren i den aktuella tidningen som är fylld av ”gröna artiklar”.

Patrik Hellström, pastor i Elimförsamlingen i Jakobstad, ledare för församlingsnätverket FSP (Finlands svenska Pingst) och huvudredaktör för tidningen Livet skriver följande:

Gud vakar över jorden – ingen orsak att frukta

Klimathotet och dagens fokusering kring miljöfrågor har tagits till helt nya nivåer. I politiska val och på den politiska agendan sätts mer betoning på klimatet än någonsin tidigare i mänsklighetens historia. Dagens människa är rädd för framtiden. Enligt undersökningar i Sverige så lider 80 procent av Sveriges unga av klimatångest. Klimatförändringarna har blivit ett vardagshot för unga och många ändrar sitt köpbeteende och vill ärligt försöka anpassa sitt liv för att minska klimatpåverkan.

Det pågår en väckelse över hela jorden. Den unga tjejen Greta Thunberg har blivit något av en ikon för den nya klimatväckelsen. Hon har skolstrejkat för miljön sedan fjolåret och fått med sig över en miljon människor i sin strejk. Hennes oro sprids som en löpeld över jorden. Greta har talat inför världsledare och träffat påven, hon har blivit världskändis och är nominerad för Nobels fredspris. Hon är 16 år och bär ett tungt ansvar på sina späda axlar, långt mer än hon borde.

Propaganda eller verklighet

Den stora frågan kring miljöhotet är ifall det är på riktigt eller om det endast är en skrämselpropaganda som styrs av marknadskrafter som vill göra vinster på människans rädsla och fruktan för det okända?

Jag tror att det är både och. Det finns en orsak för oss alla att se över våra val och vår livsstil. Vi konsumerar som aldrig förr, vi är slavar under marknadskrafterna som är delorsaken till att jorden exploateras och skövlas alltför snabbt och oförståndigt. De kortsiktiga vinstintressen överskuggar det långsiktiga etiska och miljömässiga tänkandet. Vi bär alla skuld. Jorden behöver tas om hand och vårdas, och vi är kallade enligt skriften att råda och vårda jorden, inte att härska och fördärva den.

Samtidigt tror jag vi behöver vara på vår vakt för den hysteri som omger klimatväckelsen och som just nu skapar oerhörd fruktan och rädsla. Jorden är inte på väg att förintas de närmaste åren. Isbjörnarna håller inte heller på att dö ut, inte insekterna heller. Det är inte farligt att äta kött och jordens medeltemperatur stiger inte heller så drastiskt att våra städer till stora delar kommer att dränkas i Östersjön. Glaciärerna i Himalaya kommer inte att smälta bort inom 25 år som den senaste rapporten från FN:s klimatpanel (IPCC) slog fast. Vi behöver inte heller föda färre barn med tanke på klimathotet, inte heller känna dåligt samvete för att vi flyger några gånger i året. Dessa dagliga osanningar är endast propaganda i syftet att försöka få mänskligheten att känna en enorm skuld och kollektiv skam. Det är allmänt känt att skamfyllda och skuldtyngda människor är lätta att manipulera.

Bakom mycket av dessa utsagor och rön som omger klimathotet finns starka ekonomiska vinstintressen som styr medierna och som gnuggar sina händer när dieselbilar ska förbjudas på marknaden och när den globala livsmedelsförsörjningen ska förnyas och ställas om. De mängder av flyktingar som flytt norrut de senaste åren har inte heller flytt på grund av klimatförändringar. De som mest flyr idag på grund av klimatet är nordborna som flyr till varmare nejder på grund av kyla och mörker.

Det kommer att bli bra

Bibeln säger att jorden är Herrens och hela jorden ska bli full av Herrens härlighet. Det finns en framtid full av hopp för Greta och alla hennes vänner. Trots att jag kan beundra den idealism som finns i dagens miljöväckelse så känner jag en viss oro för den bakomliggande fruktan som är själva drivkraften. En väckelse som inte ger trygghet och frid är knappast av Gud. Därför behöver också vi som kristna vara på vår vakt. Varför då?

För att… ”ända från världens skapelse syns och uppfattas hans osynliga egenskaper, hans eviga makt och gudomliga natur, genom de verk han har skapat. Därför är de utan ursäkt. Trots att de kände till Gud prisade de honom inte som Gud eller tackade honom, utan de förblindades av sina falska föreställningar så att mörkret sänkte sig över deras oförståndiga hjärtan … De bytte ut Guds sanning mot lögnen och dyrkade och tjänade det skapade i stället för Skaparen, han som är välsignad i evighet. Amen.” (Romarbrevet 1:20-25)

Genom det här miljönumret av Livet vill vi belysa vårt ansvar som kristna för skapelsen, djuren och naturen men samtidigt ge en signal till våra läsare att hålla fokus på Gud, Skaparen, och inte gå med i drevet som dyrkar moder jord utan förbehåll. Jag tror den kristna profetiska rösten behövs i dagens spretiga miljödebatt.

Patrik Hellström

DU KAN PRENUMERERA på papperstidningen Livet genom att kontakta Maria Prost, maria.prost@fspm.fi, Tfn +358 44 322 1260
Pris: 57 €, 10 nummer/år

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.