Riksdagen godkände ny penninginsamlingslag 7.3.2019

rahker19_650Under några år har den gällande penninginsamlingslagen gett många föreningar huvudbry. Inte minst församlings-föreningar som under hela sin existens (typ 100+ år) har finansierat sin verksamhet huvudsakligen genom frivilliga gåvor (kollekter) i samband med sina gudstjänster. Enligt den gällande penninginsamlingslagen ska all insamling vara underställd penninginsamlingstillstånd och för det ställs det stora krav på avgränsade insamlingsändamål och tydlig redovisning. Dessutom har sådan insamling inte kunnat användas för löner och administration. Det här har blivit en knepig fråga för många föreningar.

Ny lag träder i kraft under hösten 2019

Många har under flera år påtalat det olyckliga (orimliga) i den nuvarande lagstiftningen och arbetat för och föreslagit förändringar som underlättar livet för Finlands många föreningar. Nu har det arbetet belönats med en ny lag som kommer att göra föreningarnas fundraising mycket enklare. Lagförslaget godkändes 4.3 i riksdagens första behandling och 7.3 i andra behandlingen. Nu återstår bara presidentens underskrift och så planeras lagen träda i kraft under hösten 2019.

Riksdagsman Antero Laukkanen (KD) som arbetat aktivt för att formulera och utveckla den nya lagstiftningen gladde sig enormt över att det arbete han satsat fyra år på nu lett  till resultat. Så han ville genast sprida dessa goda nyheter och skickade därför ut epost med rapport om de kommande förändringarna..

Vilka är de avgörande förändringarna i penninginsamlingslagen?

Laukkanen lyfter fram fem betydande förändringar:

  1. Församlingar som är organiserade som föreningar kommer (igen) att kunna samla in gåvor (kollekt) i sina samlingar utan penninginsamlingstillstånd.
  2. Begreppet ”allmännyttighet” förtydligas. Församlingsarbete betraktas nu i sin helhet som allmännyttig, inkl. pastorns lön och administrativa kostnader.
  3. Församlingen kan lägga sitt bankkontonummer på sin websida utan penninginsamlingstillstånd.
  4. Penninginsamlingstillstånd blir inte längre tidsbundna utan beviljas tillsvidare.
  5. En nyhet är också en lättare insamlingsform, ”småskalig insamling”, som innebär att föreningen kan samla in 10.000 € inom tre månader, två gånger per år. Tillståndet för småskalig insamling får man genom att göra en anmälan till polisen, som ska behandla saken inom 5 dygn. Insamlingen kan sedan påbörjas när man fått insamlingstillståndsnumret från polisen. Man är redovisningsskyldig ifall polisen begär redovisning, men behöver alltså inte redovisa per automatik.

Hela lagtexten kan läsas/laddas ner här på eduskunta.fi

Här kan du följa med hela lagstiftningsproceduren – hur lagförslaget tagit sig genom regering, utskott och riksdag under hösten 2018 och vintern 2019.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: