Finländare är sämst i Europa på att gå i kyrkan

Majorities across Western Europe identify as Christian

Enligt Pew Forums undersökning identifierar sig de flesta i Europa som kristna då de svarar på frågan om vilken religion de nu tillhör. Finland hör då till toppnationerna med 77% som svarar så (jmf Sverige 52, Norge 51 och Holland 41%). Det paradoxala är att finländare samtidigt, tillsammans med Sverige, är sämst på att delta i gudstjänstlivet i kyrkan. Endast 9% säger sig gå i kyrkan minst en gång i månaden. I Holland är man flitigare med 15%, i Schweiz 27% och topplaceringen har Italien med 40%.

Därmed sticker Finland ut som landet med största andelen icke-praktiserande kristna (68%). Det borde ge alla församlingsutvecklare något att fundera på. Man kan också fundera på varför finländare betraktar sig som kristna utan att man har något större intresse av att delta i den kristna gemenskapen och gudstjänsten. In most Western European countries, non-practicing Christians are largest group

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.