Är det slut med missionen?

swacoa_jen_650Jag trodde allt var slut, men det finns ju många vägar framåt, kommenterade en deltagare sin upplevelse av missionens utvecklingsdag den 14 april 2018. Hon hade då hört inspirerande och utmanande budskap från Kenneth Grönroos, Hanna och Jan-Erik Nyman. Hon och de andra i samlingen blev påminda om hur det långa samarbetet med församlingar i t.ex. Afrika ger församlingarna i Svenskfinland alldeles unika möjligheter till internationellt samarbete i missionen.

FSPM inbjöd till utvecklingsdag

28 personer från 12 församlingar hade tagit sig till pingstkyrkan i Jakobstad för att bli uppdaterade i vad som händer det gemensamma arbetet i Afrika, Asien och Europa. De flesta hade hört något om utrikesministeriets nedskärningar inom utvecklingssamarbetet och att FSPM tillsammans med övriga svenskspråkiga frikyrkor i samarbetsorganisationen Frikyrklig Samverkan nu måste ansöka om nytt projektstöd för åren 2019-2020 och att framtiden därför är ganska så öppen när det gäller projektarbetet. Därför var man ganska undrande över vad som ska hända framöver.

Kenneth Grönroos (FSPMs ordförande) inledde med att beskriva vad den nordiska pingstmissionens arbete i t.ex. Afrika och Sydamerika resulterat i. Idag räknar man t.ex. med ca 15 miljoner pingstvänner i Brasilien som räknar de svenska och nordiska missionärerna som sina fäder. I Östafrika finns det ca 15 miljoner pingstvänner i länder som Etiopien, Kenya, Tanzania, Uganda, Rwanda, Burundi och Kongo som tillhör de församlingsrörelser som startades av nordiska pingstmissionärer. Arbetet har varit enormt expansivt! Det här ger oss en kontaktyta som är enormt stor och ger möjlighet till samarbete på alla möjliga plan. Nu när vi talar om andra och tredje generationens ledare är det läge för nya kontakter och nya samarbetsformer.

Family Gathering i Kigali, Uganda, i maj 2018

De nordiska pingstledarna har träffats några gånger under det senaste året för att prata ihop sig och nu i maj kommer man att arrangera ett möte mellan nordiska ledare och ledarna för de östafrikanska pingstsamfunden. ca 70 ledare samlas i Kigali i Uganda för en ”Family Gathering”. Kenneth Grönroos och Patrik Hellström torde representera Finlands svenska pingstmission (FSPM) och tillsammans med representanter för finska pingst och svenska och norska pingst möter man då representanter från de ovannämnda östafrikanska länderna. En ny fas för pingstmissionens samarbete i östafrika har börjat.

Gabriel Grönroos (FSPMs verksamhetsledare) fortsatte med en snabb genomgång av vad som i år är aktuellt i arbetet bl.a. med videohälsning från familjen Pettersson och arbetet i Filippinerna. Han beskrev naturligtvis också det uppkomna läget då FSPM nu ska ansöka om nya projekt och den osäkerhet i planeringen det här innebär. Nu under våren planeras nya projekt i Tanzania och Burundi och hur det går med ansökningarna får man sedan vänta på besked om till slutet av året. Utbildningssamarbete med yrkeshögskolan Novia, drogpreventionsarbete med Samaria och ett utökat samarbete med finska (finskspråkiga) pingströrelsens organisation Fida kommer att vara en del av pusslet inom utvecklingssamarbetet.

Hanna Nyman, missionär och projektarbetare i Arusha, Tanzania, berättade om de senaste årens arbete. Hon har bl.a. arbetat med elevhandledning på Habari Maalum College (3 årig mediautbildning) och funnit det enormt värdefullt att ge de unga studerande en möjlighet att utvecklas och upptäcka sin väg framåt. Det finns många studerande som har en traumatisk uppväxt och de behöver mycket stöd och vägledning. Hennes entusiasm över vad hon sett hända var smittsam.

Jan-Erik Nyman berättade om den fascinerande utvecklingen både inom utbildningen, media-arbetet och framför allt inom Swahili Coast arbetet.  Han berättade om hur man nu når fram till tidigare nådda folkgrupper genom Discovery Bible Studies (DBS) som ger alla utan förkunskap en enkel väg till att förstå Bibelns texter och budskap. Men det finns förstås massor med onådda folkgrupper kvar att nå.

onaddfo_jen_650

Missionens nya ansikte

Avslutningsvis samtalade man i grupp om hur förändringarna påverkar framtidsplanerna och hur det också öppnar nya möjligheter till missionsarbete. Det som engagerade flera av deltagarna var tanken på fler volontärer i olika åldrar, särskilt professionella yrkesutövare, som kunde vara en viktig del av missionens framtid – helt oberoende stöd från utrikesministeriet.

Under året kommer Hanna & Jan-Erik Nyman att besöka flera församlingar i Svenskfinland. Då blir det tillfälle för fler att bli inspirerade av det som händer i Östafrika! Det är definitivt inte slut med missionens fantastiska arbete – det bara får nya former.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.