Alla kyrkor är högskolor

tdh_bild17_300Jag fastnade för en rubrik i FKF:s årsberättelse för läsåret 2016-2017: Alla kyrkor är högskolor. Jag förstod snart att det handlade om Teologiska Distanshögskolan (TDH) som arrangerats i olika kyrkor under några år och som just nu har två kurser till inplanerade för Nykarleby och Västra Nyland. TDH är tack vare dagens videokonferensteknik ett sätt att ta ut högskolekurserna till ”folket” i kyrkorna.

Eftersom jag själv varit med på två kurser och fått ut mycket av dem så är jag naturligtvis subjektiv i min bedömning av kursernas förträfflighet. Men själva visionen att göra det möjligt för kyrkor att vara med i arrangemanget av teologi-kurser på lokalplanet är bara så bra! Jag har skrivit om det här tidigare – så jag ska inte gå in på detaljerna här.

De två kurser som nu är inplanerade är ”Teologi i GT & NT, del 1”, som planeras att starta 21.10.2017 i Nykarleby, och ”Världsreligioner” som planeras att starta 19.1.2018 i Västra Nyland (Ekenäs). Mer detaljer om det här senare och på Fria Kristliga Folkhögskolans (FKF) webbsidor. 

Rubriken är naturligtvis ”click-bait” i den meningen att alla kyrkor ju inte är ”högskolor” just nu, men åtminstone i teorin kunde alla vara med i högskoleverksamheten genom att vara med i arrangemangen av TDH. Och visst är det en kittlande tanke att vi skulle gå in för att ”höja ribban” för vår identitet och profil – att det som undervisas i kyrkorna verkligen kunde jämföras med högskolorna med tanke på hög ambition på kvalitet i undervisningen i alla dess former.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.