Allt du vill veta om reformationen

vi_reftema_17_200.jpgTidningen ”Världen idag” har samlat en bred faktabas i ett temanummer för att beskriva reformationen för 500 år sedan. Vad, vem, när, hur och varför. Temanumret om reformation kan läsas på webben genom verktyget ISSUU.

På ett fräscht sätt presenterar tidningen också reformationens efterverkningar i dagens kyrka och samhälle. Som läsare är man tacksam över att det inte bara handlar om Luther – eftersom reformationen också skedde genom många andra teologer och kyrkliga ledare under 1500-talet. I Norden är den lutherska kyrkan självklart mest upptagen med Luthers bidrag till reformationen, men i frikyrkorna finns det ett flertal andra influenser som är intressanta att spåra till reformationens dynamiska årtionden. Därför ger det en bredare förståelse av reformationen då också Zwingli, Calvin, anabaptisterna m.fl. beskrivs jämsides med Luther.

Docent Torbjörn Aronsson tar läsaren med på en ”spännande resa genom 1500-talets Europa”

vi_refeur_650

vi_refsola_200Utöver de rent teologiska återupptäckterna som kom genom reformationen har också den tryckta bibeln på folkens eget språk inneburit en revolution inom både bibelläsning och utbildning generellt. Bara det att man måste lära sig läsa för att kunna tillgodogöra sig Bibelns texter innebar ju också att man kunde läsa allt möjligt annat…

Gå till temanumret om reformationen här.

 

 

vi_refsamh_650

Kategorier:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.