TDH och Blue Letter Bible

tdh_soF15_600Den teologiska distansutbildningen (TDH) är i full gång i Svenskfinland. Två kurser i Österbotten och en kurs i södra Finland. Kursen i södra Finland hade sin första närstudieträff 18-19 september i Betesda Church i Ekenäs och 14 studerande fick då sin första dos av profeterna och evangelierna. Huvudföreläsare var Lennart Boström från Örebro Missionsskola (ÖMS) som vägledde klassen in i GT:s profeter. Nästa närstudieträff med den här gruppen blir 23-24 oktober i Betania i Sibbo.

Närstudieträffarna genomförs med videokonferensteknik som gör det möjligt för föreläsarna att befinna sig i Örebro och klassen kan sitta i princip var som helst där man har ett snabbt bredband. Ljud och bild går båda vägarna och efter en stunds tillvänjning blir de studerande vana vid tekniken och det flyter på som om föreläsaren var i rummet. Samtidigt kan föreläsaren se och höra sin klass så kommunikationen mellan parterna blir naturlig. Den här tekniken använder ÖMS i allt fler studiesituationer där människor i olika delar av Sverige (och nu också i Finland) kan delta lokalt i olika kurser som leds från Örebro. Här kommer tekniken verkligen till stor nytta.

blb_300Ett verktyg som de studerande kan använda för att studera bibeln och texternas betydelse är webbplatsen Blue Letter Bible. En lättanvänd och mångsidig webbsida där bibeltexterna kan studeras grundligt – från hebreiskan och grekiskan till diverse engelska översättningar. När det gäller att forska i vad enskilda ord och längre texter och hela böcker betyder är BLB ett suveränt verktyg. Du behöver förstå engelskan någorlunda, förstås. Länkar till Strong’s konkordans och flera andra hjälpmedel som lexikon och kommentarer gör bibelläsandet till en fascinerande upptäcktsresa. Och bäst av allt: det här verktyget är tillgängligt för alla – så du kan själv ta en titt på Blue Letter Bible.

blb_sok_600Du möts först av en ingångssida med diverse info men det roliga börjar när du skriver in ett sökord (på engelska) i sökrutan överst på sidan. Då letar sökmotorn upp alla tänkbara förekomster av ordet i bibeln och därifrån är det bara att klicka vidare efter behag. Du kan välja mellan 14 olika engelska bibelöversättningar att söka i – eller  laborera med latin, grekiska och hebreiska… Och från resultatet kan du fortsätta jämföra olika översättningars versioner för att fördjupa förståelsen. Det är nu alltså varken svårt eller dyrt att få tillgång till ett massivt bibelrelaterat bibliotek med blixtsnabba sökresultat i din dator eller i din läsplatta/telefon (iOS och Android).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.