Patrik Hellström: Kanske vi ska gråta lite mer?

pat_konf15_600Patrik Hellström, pastor i Pingstkyrkan Jakobstad, predikar i Sommarkonferensens sista gudstjänst om tillståndet i ”templet” – församlingen och vårt eget hjärta – utifrån Jesu reaktion och budskap om vad han vill att ska hända i oss.

Luk 19:41-46
När Jesus kom närmare och såg staden, brast han i gråt över den och sade:”Tänk om du i dag hade förstått, också du, vad som ger dig verklig frid. Men nu är det dolt för dina ögon. Ty det skall komma dagar över dig, när dina fiender kastar upp en belägringsvall runt dig och omringar och ansätter dig från alla håll. De skall slå dig och dina barn i dig till marken och skall inte lämna kvar i dig sten på sten, därför att du inte förstod den tid då Herren besökte dig.”
Sedan gick Jesus in på tempelplatsen och började driva ut dem som sålde där. Han sade till dem:”Det står skrivet: Mitt hus skall vara ett bönens hus. Men ni har gjort det till ett rövarnäste.

Första gången Jesus reagerade över läget i templet var i början av hans tjänst – då beskrev han livet i templet som en marknadsplats. Jesus hade sedan arbetat i tre år men tillståndet i templet hade inte blivit bättre. Nu kallar han det ett tillhåll för rövare. Jesus grät över Jerusalem och upprördes över livet i templet. Han insåg att de inte hade förstått hans undervisning, inte tagit emot hans kärlek.

Vad gör en rövare? Han rövar inte av sig själv. Han tar av andra och för det åt sig själv. I templet hade man börjat ta in sådant som inte alls skulle finnas där. Så är det också med våra egna liv – vi är den helige Andes tempel – men ändå kan vi ta in sådant som inte alls ska vara där. Finns det något som du sörjer över, gråter över i det du ser i din omgivning eller i ditt eget liv?

Nyligen blev några skolelever knivhuggna i samband med skolavslutningen. Jag blev inte arg, men jag blev sorgsen och tänkte: Är det det här som nästa generation ska präglas av? Församlingen är här i stan, vad blir då vårt svar i den här tiden? Jesus sa att ”mitt hus – församlingen – ska vara ett bönens hus”. Mark 11:17

För det första är det viktigt att förstå att det Jesu hus, församlingen är hans! Därför är det viktigt hur vi agerar i församlingen. Ps 34:19 ”Herren är nära dem som har ett förkrossat hjärta och frälser dem som har en bedrövad ande”.

Det behövs en insikt om vår brustenhet som inte krossar oss men får oss att söka oss närmare Jesus. Jes 61:1 Herrens, HERRENS Ande är över mig, ty HERREN har smort mig till att predika glädjens budskap för de ödmjuka. Han har sänt mig att förbinda dem som har ett förkrossat hjärta, att ropa ut frihet för de fångna och befrielse för de bundna.

Vad säger Jesus till församlingen idag? Vad säger han till Finland idag?

Det andra Jesus säger är att hans hus ska vara ett bönens hus. Där det finns en bönekultur där finns Guds närvaro. Utan bön blir det tomt och trögt. Jag föddes andligt in i en böneväckelse och upplevde hur Gud talade till mig i bönebruset. Jag fick mersmak av det jag då upplevde av församlingens böneliv. Be tills det händer. Det här har vi sett i pingsthistorien – när människor längtat och börjat be har också Guds Ande kommit. Det har vi sett i våra församlingar. Vi behöver tillbaks till bön och fasta som arbetsmetod. Runt om i världen träffar vi många nya kristna som lärt sig det här och lever i det. hur är det då med oss?

Matt 6:5-8 Rätt bön
När ni ber skall ni inte vara som hycklarna. De älskar att stå och be i synagogorna och i gathörnen för att synas av människor. Amen säger jag er:De har fått ut sin lön. Nej, när du ber, gå in i din kammare och stäng din dörr och be till din Fader i det fördolda. Då skall din Fader, som ser i det fördolda, belöna dig. Och när ni ber skall ni inte rabbla långa böner som hedningarna. De menar att de skall bli bönhörda för sina många ords skull. Var inte som de. Er Fader vet vad ni behöver, innan ni ber honom om det.

Låt oss återvända till att be – ensamma och tillsammans – målmedvetet och uthålligt tills vi ser och upplever seger i andevärlden. Det gör all skillnad.

Det tredje Jesus säger är att hans hus ska vara ett bönens hus för alla folk. Vi är kallade att inbjuda alla folk, inkludera alla sorters människor. I pingströrelsens tidiga skede sade man att ”the color line was washed away in the Blood” – vilket var ett Andens verk. Alla är inbjudna, gamla och unga, finländare och invandrare, kvinnor och män – alla.

Jer 1:4-8
HERRENS ord kom till mig. Han sade: ”Innan jag formade dig i moderlivet utvalde jag dig, och innan du kom fram ur modersskötet helgade jag dig. Jag satte dig till en profet för folken.” Men jag svarade: ”O, Herre, HERRE! Jag förstår inte att tala, ty jag är för ung.” Då sade HERREN till mig: ”Säg inte:Jag är för ung, utan gå vart jag än sänder dig och tala vad jag än befaller dig. Frukta inte för dem, ty jag är med dig för att rädda dig, säger HERREN.

Vi kan komma med olika ursäkter när Herren kallar oss. Men han kallar oss ändå, och vi har en uppgift just därför att vi är vi. Låt oss ta hans kallelse på allvar, drabbas av Jesu nöd för människorna och be tillsammans på allvar. Kanske vi ska gråta lite mer det kommande året när Jesus delar sitt hjärta med oss.

Utmaningen för oss idag är att vi behöver många människor som inte ger upp, inte slutar utan tar sin kallelse på allvar även när det är tufft, även när det är tungt, För vi är kallade att tjäna den högste och ge budskapet vidare till nya generationer. Den kallelsen är aldrig över.

Josua blev gammal men såg ändå framåt: Josua 23:2-5
”Jag är nu gammal och har nått hög ålder. Ni har själva sett allt vad HERREN, er Gud, har gjort med alla dessa folk för er skull, ty HERREN, er Gud, stred själv för er. Se, genom lotten har jag fördelat åt era stammar till arvedel de folk som ännu finns kvar, likaså de folk jag har utrotat, från Jordan till Stora havet västerut. Och HERREN, er Gud, skall själv driva undan dem för er och jaga bort dem från er, så att ni skall inta deras land, så som HERREN, er Gud, har lovat er.

Det finns mer att göra. Om du får del i Jesu nöd för dina medmänniskor kommer du inte att sluta. Då kommer ditt hjärta att brinna av samma iver för Hans hus som Jesus har. Då blir din församling ett bönens hus. Då kan ni välkomna människor från ”alla folk”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: