Folkbibeln 14 – språklig revidering av NT och Ps + App

folkbibeln14_promoI oktober 2014 lanserades den nya versionen av Svenska Folkbibeln, med språklig revidering av Nya testamentet och Psaltaren. Man introducerade Folkbibeln 14 i ett seminarium i Citykyrkan (Stockholm) den 18 oktober med Seth Erlandsson och andra från stiftelsen Svenska Folkbibeln. Samtidigt presenterades också Folkbibelns nya app som fungerar både i telefon och läsplatta och finns att ladda ner gratis för iOS och Android.

Det här är första steget i den språkliga revideringsprocessen – man siktar på att ha reviderat även Gamla Testamentet år 2020. Nu handlar det inte så mycket om en ny översättning – vilket var fallet 1998 då Folkbibeln gavs ut första gången – utan mer om en modernisering av det svenska språket. Ty har blivit för, skall har blivit ska, ålderdomligare uttryck har ersatts av modernare svenska. Allt för att göra texten mer lättläst och tillgänglig för dagens läsare.

folkb14Det är riktigt intressant att stiftelsen också valt att lansera en gratis app för telefon och läsplatta. Där kan man utan extra kostnader läsa den nya versionen av Folkbibeln. Du måste välja versionen i inställningar. Appen innehåller också asterisker som är länkar till ordförklaringar och kommentarer. Du kan dessutom lyssna till uppläsning av texten. Det finns sökfunktion och bibelläsningsplan och andra hjälpmedel inbyggt. Sammantaget ser det att vara en riktigt välfungerande app. Ladda ner från AppStore (iOS) eller Google Play (Android).

Nu trycks boken upp i många olika versioner och ekonomin bygger på att folk köper den tryckta versionen. Samtidigt har man en lovvärd strävan att Folkbibeln ska vara lättillgänglig genom många kanaler även online och det är ju oftast gratis. Så om vi snart närmar oss ”the tipping point” då en större del av läsarna väljer en digital version, då blir det inte riktigt någon bra ekonomi för den tryckta versionen och stiftelsen. Vilket sedan kan försvåra det fortsatta arbetet med revideringen av GT.

Varför de inte debiterar 0,99 € för appen är för mig en gåta. Jag skulle gärna lägga ut den lilla summan för att bidra ens med något till ekonomin. Man har sålt en halv miljon av den tryckta (1998) versionen hittills. Om nu hundratusen app-användare skulle betala 0,99 € per app skulle det ha viss ekonomisk betydelse ändå. Men det är klart när man samtidigt sprider ut den gratis via YouVersion, Accordance, BibleWorks, E-Sword osv så har man väl tänkt att även 0,99 € skulle vara för mycket. Kanske man kommer med in-app köp för tilläggsfunktioner så småningom.

Den nya Folkbibeln kan beställas i tryckt version från XP Media och mer info kring allt som har med Folkbibeln att göra finns på www.folkbibeln.se

Hur som helst är det roligt att få en ny version av Folkbibeln med modernare språkbild. Inte en dag för tidigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.