Ett ganska känt ögonvittne berättar…

dha_arhundradeNågra dagar ledigt och tid för att läsa – det är lyx. Jag besökte Gospelbutiken invid Uppsala Pingstkyrka efter jul och hittade Vinson Synans memoarbok som har titeln: Den helige Andes århundrade – ett ögonvittne berättar. Utgiven på svenska på förlaget EvangelieFinns även t.ex. som ebok (Kindle) på Amazon, då med titeln An Eyewitness Remembers the Century of the Holy Spirit.


Akademisk pingstforskning

Vinson Synan hörde till de få pingstvänner som på 50- och 60-talet gjorde en akademisk karriär, samtidigt som han ledde olika församlingar. Uppväxt inom Pentecostal Holiness Church, som har sin bakgrund i metodistkyrkan, lärde han på nära håll känna Oral Roberts samtidigt som han mötte och hörde om många andra pingstledare och församlingar. Under de senaste decennierna har han fortsatt att forska i den världsvida pingströrelsen och har personliga upplevelser av de olika varianterna av pingstsamfund, av den karismatiska väckelsen och de många senare varianterna inom den pingst-karismatiska kristenheten.

Lättläst berättelse
Genom att Synan berättar om sin personliga resa genom pingstlandskapet blir boken lättläst, samtidigt som han fyller ut varje fenomen som beskrivs med väl underbyggda fakta. Så boken är både personliga memoarer och en resa genom pingströrelsens historia. Han ger också en flersidig bibliografi som vägkost, ifall man själv vill gå vidare med pingststudier.

Förvånande tillväxt för pingst
Synan börjar från 1900-talets första år och ger bakgrunden till att han själv på 30-40-talet kom att växa upp i ett pingstpredikanthem. Även den församling han växte upp i räknade den s.k. Azusa Street-väckelsen i Los Angeles år 1906 som sitt ursprung. Tusentals människor, t.ex. T.B.Barratt från Oslo, reste då till Azusa Street och upplevde andedopet och tog sedan både pingstbudskapet och upplevelsen med sig hem. Under början och mitten av 1900-talet växte pingstförsamlingarna i västvärlden så det knakade. Man sände ut missionärer i mängder och idag är det Asien, Afrika och Sydamerika som har de mest dynamiskt växande pingstförsamlingarna. På de drygt hundra år som pingströrelsen med rötter i Azusa Street har existerat har den växt till en världsvid församlingsrörelse med 150 miljoner medlemmar. Dessutom har pingstbudskapet, inte minst genom Dennis Bennett, gett upphovet till den karismatiska väckelsen inom de historiska kyrkorna och där räknar man numera med att det finns drygt 470 miljoner karismatiska kristna.

Brokiga fenomen är typiskt för pingst
Boken beskriver en hel räcka dynamiska och ofta kontroversiella ledare, läror, företeelser och församlingar som Vinson Synan blev vittne till under 1900-talet. Helandeväckelser väckte stor uppståndelse på 50-talet (och sedan dess med jämna mellanrum), Jesus-rörelsen tog fart på 60-talet, katolska karismatiker var ett överraskande fenomen på 70-talet, framgångsförkunnelsen tog sig ton på 80-talet, Toronto, Brownsville m.fl. väckelseplatser fick folk att vallfärda på 90-talet, nya apostlanätverk tog form i början av 2000-talet. Det har hänt mycket och fortsätter att hända mycket i den världsvida pingströrelsen.

The best is yet to come
Framtidsutsikterna för den pentekostala världen globalt sett är ljusa, enligt Synan. Många pingstsamfund fortsätter att växa, andelen pingst/karismatiska kristna i Afrika och Sydamerika kan uppgå till mer än hälften av befolkningen om några decennier. Det innebär också att de pentekostala och karismatiska rörelserna kommer att influera både kristenheten och samhällslivet i många länder i allt ökande grad. Västvärlden har sina speciella utmaningar i början av 2000-talet med sekularisering, låga födelsetal och ökande islamsk närvaro i samhället. Men Synan är ändå uppmuntrad av allt han fått höra och se så här långt i sitt liv: ”Framtiden är utan begränsning – så länge vi håller pingstens eld brinnande, de andliga nådegåvorna i funktion och världsevangelisation som vårt viktigaste mål”.

Vinson Synan är en av vår tids mest ansedda pingstforskare, har gett ut ett flertal böcker och är numera professor emeritus på Regent University (Pat Robertson).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.