Hjälpinsatser till Filippinerna genom FSPM

fil13_kyrkgrundIngen har kunnat undgå nyheterna om tyfonen Haiyans (Yolandas) framfart den 8 november 2013 på ön Leyte i Filippinerna. Byarna och städerna ser ut som om de blivit bombade – de flesta husen, särskilt de som var byggda av trä är förstörda, bråte ligger överallt, elstolpar och träd är avbrutna eller omkullvälta. Från hela världen strömmar nu pengar, organisationer och människor till för att hjälpa dem som försöker röja i förödelsen.

Finlandssvenska Pingst har missionärer på Leyte som arbetat med förskola, modellfarm mm. i Merida kommun i västra Leyte – och de drabbades hårt av stormen. Under de första kaotiska dagarna fick de lov att lämna området då de inte hade tak över huvudet längre, elströmmen var borta, vatten och matförsörjningen avbruten. De tog sig till grannön Cebu, varifrån de nu planerar och koordinerar hjälpsändningar till området.

Patrik Hellström, pastor i Pingstkyrkan i Jakobstad, är nu på plats för att ge FSPM:s personal stöd i den här slitsamma situationen. Han gör också flitigt reportage för FSPMs webbsidor och faceboksida. Dessutom kontaktar han tillsammans med Niklas Andersson från Raseborg olika internationella organisationer för att se om det är möjligt att koordinera och skapa synergi i hjälpinsatserna.

FSPM har under tiden startat en katastrofinsamling som gett resultat. FSPM meddelar på sin webbsida att man kunnat förmedla 30.000 € på en dryg vecka till de akuta hjälpinsatserna. Fida International och andra organisationer har valt att kanalisera sin insamling via FSPM:s hjälparbete. Församlingar har tagit kollekter för ändamålet och hundratals enskilda har bidragit. FSPM:s medarbetare i Filippinerna har lastat en liten lastbil med flera ton ris och annat mat, vatten, bränsle, generatorer, presenningar och allt möjligt annat nödvändigt för den allra första akuta hjälpen till Merida kommun. Det kommer att bli många resor under de närmaste veckorna. Hundratals familjer har redan fått hjälp.

Läs mer på www.fspm.fi

Bild: Patrik Hellström

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: